Д-р Мирослав Ненков: Не можем да кажем на децата "Стойте на 2 метра"!

https://mreja.bg/novini/d-r-miroslav-nenkov-ne-mozhem-da-kazhem-na-decata-stoyte-na-2-metra/105479 Mreja.bg
Д-р Мирослав Ненков: Не можем да кажем на децата "Стойте на 2 метра"!


Трудно се взима решение за децата и техните семейства. Това е държавническо решение, което няма еднозначен отговор. Това заяви бившият здравен министър и анестезиолог д-р Мирослав Ненков.


По думите му е трудно да се предвиди какво би се случило. И отварянето трябва да стане бавно и умно.


В предаването „ПитайБНТ“ той обясни, че като нелекар може да каже: „Хайде, отваряйте ги вече тия градини“, но като лекар знае, че не е толкова лесно.


Ненков каза, че в някои държави са отворени занималните само за деца със специфични нужди, а в други – за родители, които са на първа линия с борбата с коронавируса.
„Не може на малките деца да им кажем стойте на 2 м.  Вирусът се предава от човек на човек, колкото и да се опитваха китайците да го скрият“, коментира Ненков.


Той коментира също, че пускането на яслите и градините е държавническо решение, а това, че родители позволяват на децата си да се събират на групи е проблем на семейството, въпрос на отговорност.


Мирослав Ненков обясни още, че няма как децата да се самоизолират едно в друго. На притесненията, че ако  яслите и детските градини не се отворят, това ще намали имунитетът на малчуганите, специалистът каза:
„Това е спекулативно, лятото не е болестен период“, каза Ненков.


Запитан дали той самият би си пуснал в такъв момент детето на ясла или детска градина, той бе категоричен, че няма.


Мирослав Ненков обаче смята, че може да се помисли за децата на лекари и полицаи, които са ангажирани в борбата със заразата.


Бившият здравен министър посъветва родителите да не се притесняват и да извеждат децата си, но да избягват събирането с други хора.


„Този вирус е нов. Виждате в различните страни е много различно“, коментира още Мирослав Ненков.


В заключение той подчерта, че пандемията е показала отново, че всички българи разбират от медицина. Посъветва хората да не се поддават на всички писания в интернет. Напомни, че няма единен медикамент, който да лекува вируса. Не се знае дали след излекуване, може пак да се реактивира.


"Съвременната наука казва това - при този вирус трябва да стоим на разстояние", категоричен е Ненков.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.