Д-р Александър Симидчиев: Предстои и втора, и трета вълна на коронавируса!

https://mreja.bg/novini/d-r-aleksandar-simidchiev-predstoi-i-vtora-i-treta-valna-na-koronavirusa/105560 Mreja.bg
Д-р Александър Симидчиев: Предстои и втора, и трета вълна на коронавируса!


Този вирус е с нас от шест месеца. Колкото повече научаваме за него, разбираме колко по-малко знаем. Ще има и втора и трета вълна, заради поведението ни по време на първата. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „Панорама“ по БНТ.„По времето на пандемията здравеопазването ни мина на един авариен режим. Натрупаха се проблеми, които не са свързани с коронавируса. Втората вълна ще бъде свързана с хората, които бяха отложени от планово лечение и пациентите, които не проследяваха протичането на хроничните си заболявания“, предупреди той.„Има няколко хипотези, защо при нас коронавирусната инфекция премине по-леко. В тази част на Европа продължителността на живота на населението е по-ниска. Особено рисковите са по-малко. На второ място поради характеристиките на живота ни и по-слабото ни технологично развитите ,имунитетът ни е по-устойчив. БЦЖ-ваксината стимулира клетъчния имунитет. В резултат на това не се стига до толкова тежки усложнения“, обясни д-р Симидчиев.

Той обясни и защо трябва да носим маски. „За да се получи заразяване трябва да влезе достатъчна доза от вируса в организма ни. Навън е по-малко вероятно да се заразим. Има много фактори, които водят до това поведението ни да не води до заразяване. Много рисково е струпването на много хора, по време на мач, например“, обясни пулмологът.


Той даде и друг пример: „В парка между двама души, рискът е минимален, в детските заведения, в групи от по десет деца - рискът е управляем, на местата, на които ходят много хора, рискът е значителен“.
Д-р Симидчиев подчерта, че ние трябва да имаме собствено самосъзнание, за да управляваме риска. „Рискът е оправдан, когато хлорохинът се дава срещу малария. Ако хората карат коронавируса по-леко - лекарството води до тежки здравословни усложнения и е по-разумно да не се приема. Медикаментът има определени странични ефекти“, каза още пулмологът.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.