Д-р Александър Симидчиев направи важни разкрития за многото починали от COVID-19 в страната

https://mreja.bg/novini/d-r-aleksandar-simidchiev-napravi-vazhni-razkritiya-za-mnogoto-pochinali-ot-covid-19-v-stranata/106121 Mreja.bg
Д-р Александър Симидчиев направи важни разкрития за многото починали от COVID-19 в страната


Стана ясно и как ще се различават грип от коронавирус


Пулмологът д-р Александър Симидчиев заяви пред БНТ, че в момента не е притеснително, че един ден имаме малко по-висока смъртност.


 


Коментарът му бе във връзка с поредния черен рекорд от 14 починали, който страната ни отбеляза в битката с коронавируса. 


Причината е, че има дни с малко на брой починали и усреднено не е толкова страшно.


 


Според него сега имаме по-висок пик, който обаче има тенденция на затихване.


„Ние може да нямаме пикове, ако като общество спазваме мерките.”, каза още пулмологът.


 


Той посочи, че през предстоящия зимен сезон различаването на коронавируса и грипа ще става с тестове. Д-р Симидчиев обясни, че ваксината против сезонния грип е доказано ефективна и ако най-уязвимите групи – хората на 65-годишна възраст се ваксинират доброволно, ще се намали броят на „заподозрените”, заболели от коронавирус.


 


„Дано ваксината дойде навреме и хората са мотивирани да се ваксинират”, каза той и допълни, че медицинските специалисти със сигурност ще се ваксинират.


Пулмологът подчерта, че ние трябва да продължаваме да бъдем внимателни, да спазваме дистанция и да носим маски, когато сме в близък контакт.


 


„Няма нищо по-силно от това да се управлява епидемията от поведението на хората. Вирусът е един и същ. Дали се променя леко, или не, няма значение. Дали ще се разпространи се определя от поведението на обществото като цяло”, каза д-р Симидчиев.


 


Затова и след отварянето на дискотеките и стадионите за публика, по-свободното движение на младите е скочил броят на заразените. Според пулмолога починалите за изминалите 24 часа 14 души може да изглежда много, но усреднено това не е така. Но това не е трайна тенденция. Според него системата ще се справи, но ключово за това остава кадровият дефицит.


 


Във връзка с предстоящият старт на новата учебна година д-р Симидчиев посочи, че няма едно решение, а зависи колко са децата, възрастта на учителите, имат ли децата контакт с рискови групи.


 


„Ако децата живеят с възрастни хора вкъщи и не могат да се дистанцират от тях или пък самите те имат хронични заболявания, то те е по-добре да бъдат на дистанционен режим на обучение. Ако те са здрави и имат млади родителите и няма риск да предават инфекцията, могат да бъдат на присъствено обучение.”, обясни той.


 


Важното е да се управляват рисковете и всяка образователна институция да може да решава сама. Д-р Симидчиев посочи, че е най-добре да се следват определени правила, но трябва да има и разговор между родителите, учителите на детето, за да се прецени дали да ходи присъствено. Според него е рано да говорим за ваксина  на този етап за COVID-19.


 


„Този вирус ни накара да осъзнаем, че инфекциозните заболявания са нещо, което не е изчезнало. COVID-19 ни накара да започнем да мислим за другите и да спазваме хигиена“, каза Симидчиев.


 


На въпрос как ще се справим септември, октомври и следващите месеци, той отговори, че трудни и скъпи ще бъдат те и посъветва всички да се пазят, защото така и другите болести ще намалеят.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.