Цветан Василев: Ще са нужни 40 години, за да бъдат изплатени всички поети задължения от ”Виваком”

https://mreja.bg/novini/cvetan-vasilev-shte-sa-nuzhni-40-godini-za-da-badat-izplateni-vsichki-poeti-zadalzheniya-ot-vivakom/108088 Mreja.bg
Цветан Василев: Ще са нужни 40 години, за да бъдат изплатени всички поети задължения от ”Виваком”


Това каза в специално интервю пред Люба Кулезич банкерът Цветан Василев във връзка със задълженията на "Виваком" и в чии интерес са те.


 


Той сподели, че задълженията на дружеството са над 2 млрд. евро.


 


"77% от активите на "Виваком" бяха активи на КТБ, този актив заедно с другия актив "Нуртс", който компанията придоби без да плати нито стотинка през 2014-та година на практика лиши кредиторите на банката и акционерите от над 700 млн. евро, които вместо в сметките на банката са се оттекли в нечии офшорни сметки и джобове на една българо-руска престъпна група. Тя включва от руска страна банката ВТБ и техните представители в България братя Велчеви, Спас Русев и неговите скрити господари от България, за които нямам никакво съмнение кои са те", каза Василев.


 


По отношение на цената, за която е придобита компанията, бившият шеф на КТБ сподели:


 


"Не смятам, че цената от 1 млрд. и 200 млн. е изкуствено увеличавана, напротив това е реалната пазарна цена. Още през 2014-та компанията бе оценена на същата сума след изчисление по проста формула , която е равна на печалбата преди амортизациите и данъците, така че цената, която е платена за "Виваком" е абсолютно нормална".


 


Василев изтъкна за начина, по който е придобита компанията, а след това препродадена, което е довело до огромна печалба за определен кръг от хора:


 


"Не беше пазарна и не беше нормална цената, при която този консорциум от измамници и престъпници "придоби" Виваком за цена около 700 млн. евро, а цената при препродажбата бе 1 млрд. и 200 млн., което означава чиста печалба за тези престъпници от около 500 млн. евро. Междувременно през "Виваком" бяха източени към тогавашните собственици с цел обслужване на техните дългове още над 150 млн. евро, което значи, че около 650 млн. евро са прибрали руско-българските господа".


 


По отношение на несъответствията в направения одит на компанията, Василев каза:


 


"Одитът на компанията показва няколко неща. Първо, че компанията е купена от самата себе си. Така нареченият инвеститор е платил почти цялата сума чрез облигации, 100% от тях са гарантирани от самата компания "Виваком", което е недопустимо, а самата фирма купувач не е в цветущо финансово състояние".


 


Банкерът намекна и за дълбоката връзка на компанията с чужди фондове:


 


"С ангажиментите на "Виваком" от над 1 млрд., които са директно по облигации свързани със самото придобиване на компанията има и други 800 млн. евро, които са директно към "United Group и включително на свързани с тях лица към банки в Лондон, което също е недопустимо.



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.