COVID-19 отне живота на известен журналист

https://mreja.bg/novini/covid-19-otne-zhivota-na-izvesten-zhurnalist/105793 Mreja.bg
COVID-19 отне живота на известен журналист


До леталния изход се стигнало след усложнения на белодробен проблем


COVID-19 отне живота на известен журналист.


 


Спортният журналист Хосе Франсиско Руис, по-известен като Пепе се превърна в поредната жертва на пандемията от коронавирус.


 


75-годишният никарагуански специалист се бе превърнал в любимец на феновете в испаноговорящите страни по света. Кариерата му продължи повече от пет десетилетия, преди COVID-19 да го застигне и покоси.


 


До леталния изход се стигнало след усложнения на проблем с белите дробове.


Преди да се разболее, Руис често е споделял с феновете си рецептата за справяне със заразата – коктейл от сол и лимон, както и горещи вани с евкалипт.


Той е един от едва 74-те смъртни случая в Никарагуа, където има регистрирани над 2000 заразени.

Местното правителство почете журналиста. Министърът на образованието го определи като "динамичен, всеотдаен и изключително начетен човек, оставил следа в професията".


 


Междувременно българския епидемиолог д-р Петър Марков, който е преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина и има докторат от Оксфордския университет посочи пред БНР, че през следващите дни очаква увеличаване на смъртните случаи в България.


 


„Няма данни, че силата на вируса е отслабнала. Вирусите не функционират по този начин. Вирусът циркулира и това, че временно сме имали по-малко случаи, е резултат от навременните мерки, но в България те бяха изоставени", категоричен бе специалистът.


 


"Можем да говорим за втора вълна на коронавируса в България и тя изисква мерки, за да бъде прекратена. Степента на нарастване през толкова дълъг период от време не може да бъде обяснена с по-големия брой тестове. През последния месец мерките са почти изоставени и затова отчитаме по-голям брой регистрирани с К-19", сочи той.


 


Според него мерките трябва да са резултат от следене отблизо на важните епидемични данни и ако се наложи, да бъдат въведени допълнителни изисквания.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.