Част от пенсионерите няма да получат по-високи пенсии

https://mreja.bg/novini/chast-ot-pensionerite-nyama-da-poluchat-po-visoki-pensii/107814 Mreja.bg
Част от пенсионерите няма да получат по-високи пенсии


За част от пенсионерите няма да има увеличение на пенсиите


Пенсиитте на част от пенсионерите остават непроменени. Те няма да се радват на увеличение на пенсията си от 1 юли, въпреки че Надзорният съвет на НОИ реши пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., да бъдат увеличени с 5 на сто.


Това са хората, които получават максимална пенсия. Заради тавана от 1440 лева, техните пенсии няма да бъдат повишени от 1 юли, пише БЛИЦ.


Това са малко над 18 000 човека у нас, отчитат данните на НОИ. Увеличение няма да има и за пенсионерите, чиято реална пенсия при пенсионирането им е под 300 лева.


Тези хора на практика вече получиха увеличение с 20% на пенсиите си от 1 януари, когато минималната стана от 250 - 300 лева.


Всички останали пенсии, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли по така нареченото швейцарско правило, съобщават от НОИ.


От 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да нарасне също с 5% и от 141,63 лв. да се увеличи на 148,71 лв. Това бе решено на вчерашното заседание.


В резултат ще се повишат пенсиите, несвързани с трудова дейност (пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персоналната пенсия) и добавките, които се изчисляват като процент от нея, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.