Ценна монета с лика на Христос излезе в Перперикон

https://mreja.bg/novini/cenna-moneta-s-lika-na-hristos-izleze-v-perperikon/88097 Mreja.bg
Ценна монета с лика на Христос излезе в Перперикон


Сребърно-златна монета, бележеща пика на икономическата криза във Византия, и реликварий (вместилище за съхранение на ценни находки със сакрално значение, б.р.) под формата на кръст с мощи на светец са намерени в Перперикон. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров. От едната страна на монетата е изобразен император Алексий I Комнин, коронясан от св. Димитър, а от другата - Исус Христос. Тя е от XI в. - период, в който Византийската империя навлиза в упадък и икономическа криза.

Втората находка е кръст реликварий от същия период, в изключително добро състояние. Той е един от редките, които не са отворени, благодарение на което съдържанието му е запазено. “В него е намерена прах, чието съдържание все още е неясно. Под микроскоп се виждат парченца от текстил, но може и да е разложена кост. Ще стане ясно след органичните анализи”, обясни проф. Овчаров. От едната страна на реликвария е изобразен Христос на кръста, а от другата - Богородица Оранта или “молещата се Богородица” с две вдигнати ръце към небето.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.