Цената на олиото пада през септември

https://mreja.bg/novini/cenata-na-olioto-pada-prez-septemvri/108023 Mreja.bg
Цената на олиото пада през септември


Три са основните хранителни продукти с най-сериозно покачване на цената. С 50% е скочила стойността на олото. Това е заради лошата реколта през 2020 г. Сега световният пазар на масла тръгна надолу. Само за 20 дни с 400 долара падна цената на слънчогледовото олио. Това обясни пред Nova председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.


"Около 3.10 -3.15 лв. е цената на олиото на едро, но в супермаркетите можем да намерим по-ниска цена. Свидетели сме на една трайна низходяща тенденция, като се изчерпат по-скъпите количества и като се прибере реколтата, може би от септември цената ще падне. Точно прогноза в цифри се прави много трудно, но нищо чудно да стигнем до равнища от преди лятото на 2020 г.", посочи още той.


Според него се очаква добра реколта при зърнените култури.


За зеленчуците Иванов посочи, че след стабилизирането на времето, цената на едро е паднала с 0.50 лв. и това ще се отрази и в цената на дребно. Той коментира и драстичния скок в цените на газа и тока, увеличението на транспортните услуги и нестабилното време през юни, както и ще доведе ли всичко това и до рязко увеличение в цените на храните.


"Увеличение, свързано с логистиката и начина на работа на търговската система, винаги се отразява на цената. Друг е въпросът колко ще се отрази. Много се спекулира и се пренася процентът, имали сме по-висока цена на газа, но пазарът е бил стабилен. При този мощен конкурентен сблъсък, едва ли ще наблюдаваме сериозен проблем”, смята Иванов.


Относно плодовете и зеленчуците, при които има транспортен разход, Иванов прогнозира ръст на цената около 1-1,5%. Влияние ще окаже и климатът – ако времето се задържи топло и стабилно, се очакват низходящи тенденции. Относно увеличението на някои продукти той подчерта, че климатът също е оказал влияние.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.