Бяло море секна

https://mreja.bg/novini/byalo-more-sekna/105941 Mreja.bg
Бяло море секна


Гърците са в шок и обсъждат дори пълно блокиране през ГКПП „Промахон“


Бяло море секна внезапно за българите.


 


Морето в Гърция вдигна цените на PCR тестовете. Пробите за коронавирус с ускорен срок вече струват между 170 и 190 лева. Резултатите излизат до края на деня, в който е взет секрет, пише „Труд.бг“.


 


Заради многото българи, пътуващи за южната ни съседка, в лабораториите могат да се запазят часове най-рано за след седмица. С предимство обаче се ползват хората, които са готови да платят почти двойно за тест с ускорен срок.


 


Проверка на “Труд” установила, че в голяма част от лаборатории, посочени от външно министерство, тестове за Гърция не могат да се направят. Причината е, че в държавните университетски болници, както и във ВМА, “Пирогов”, болница Лозенец, РЗИ-София, Александровска и др. не се прави PCR по желание. Т. е. от списъка с 36 лицензирани лаборатории (Гръцките власти искат задължително тестовете да са направени в такива) остават 23 в цялата страна.


 


Цените на PCR тестове, чиито резултати излизат след 48 часа, са от 80 до 120 лева. Изискване на гръцките власти е тестът да не е направен по-рано от 72 часа преди пътуването. На бланката, която се получава, датата е на деня, в който е взета пробата. Много от частните лаборатории искат и допълнителни 10-20 лева за превода на резултатите на английски, който е задължителен.


 


Няколко частни лаборатории предлагат семейни тестове или пул тест, като цената е 120-140 лв. за трима или четирима членове на фамилията. Така се спестяват между 280 и 340 лв. Частни линейки също участват в бизнеса с PCR тестове. Столична фирма мощно се рекламира в социалните мрежи с предложение за вземане на проби в дома. Услугата вдига с още 30-50 лв. цената на тестовете.


 


Фалшификатите пък се търгуват по 40 евро.


След установената злоупотреба гръцките власти взеха решение да признават тестове само от 100 лицензирани лаборатории на Балканите. Гърците са в шок и обсъждат дори пълно блокиране на входа в Гърция през ГКПП “Промахон“.


Всичко това означава край на еднодневните турове до Бяло море.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.