БСП поиска премиерът да събере ветеринари и ловни дружинки за чумата по свинете

https://mreja.bg/novini/bsp-poiska-premierat-da-sabere-veterinari-i-lovni-druzhinki-za-chumata-po-svinete/87392 Mreja.bg
БСП поиска премиерът да събере ветеринари и ловни дружинки за чумата по свинете


С предложения към премиера за справяне с кризата с африканската чума по свинете, излезе БСП вчера. След заседание на Изпълнителното бюро лидерката Корнелия Нинова изрази притеснението си от ситуацията. Кризата се разраства, има прогнози, че до края на август ще обхване цялата страна, а единственото съобщение, което излиза днес от Министерския съвет е за среща на премиера с ФК "Арда", коментира тя.

Правителството проспа, когато можеше да се направи нещо превантивно, но по-тревожното е, че и сега се действа хаотично, неорганизирани и безрезултатни действия, критикува Нинова. Затова след разговори със специалисти, ветеринари и ловни дружинки червените излизат с конкретни предложения към управляващите.

Министерският съвет да се събере, от излишъка да определи фонд и с тези пари да плати по пазарни цени животните на хората, предлага БСП. И настоява да се централизира процесът и да стане държавна политика.

Да се направи среща с председателите на всички ловни дружинки и да се финансират от правителството обходи по ловните терени, да се подредят действията по отстрела на дивите прасета, е второто предложение на червените. Те настояват още да се направи среща при премиера с Ветеринарния съюз и да се сключи рамков договор с ветеринарните лекари. Има над 2000 такива лекари в страната, които не се ползват в момента, те са на частна практика и работят най-вече с големите свинеферми, защото е по-изгодно, не стъпват в малките и в задния двор, обясни Нинова. И допълни, че от 4 г. ветеринарните лекари нямали договор с министерството. Затова БСП настоява да се направи среща при премиера и ветеринарите да бъдат ангажирани с професионализма си.

Социалистите предлагат да се промени и наредбата за регистрация на домашните животни, за да не се създават толкова бюрократични спънки пред стопаните им. Дори тези, които са съвестни, не могат да го правят, защото има много спънки, обясни Нинова. И даде пример, че, за да се регистрираш, архитект трябва да ти изготви проект на кочината.

Трябвало да има и държавна политика по отношение на екарисажите. Както и да се сигнализира и прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, за да се стигне до такова състояние.

Нямаме намерение да трупаме партиен дивидент от нещастието на хората. Всички българи ще пострадат от тази ситуация - икономиката, всеки ще плати социална цена, като го ударят цените. Темата изисква надпартийно и национално съзнание, допълни Нинова.

Не може цялата държава да ври и да кипи и единственото прессъобщение е за среща на премиера с ФК "Арда". Идват местни избори, сигурно взима кампанията на ръчно управление и почва да раздава пари по места, коментира Нинова.

Тя отказа да коментира бъдещата партия на Слави Трифонов и идеите му, защото не била запозната още с тях.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.