Бойко Борисов съобщи грандиозна финансова новина

https://mreja.bg/novini/boyko-borisov-saobshti-grandiozna-finansova-novina/105972 Mreja.bg
Бойко Борисов съобщи грандиозна финансова новина


Според него е нормално този, който дава парите, да иска да знае къде се харчат и как


Премиерът Бойко Борисов съобщи грандиозна финансова новина.


 


"Имаме план за възстановяване на ЕК от май 2020 година. Всички цифри са различни. Имаме след това и на Шарл Мишел предложенията от 10 юли. Искам да благодаря на Томислав Дончев и всички, които са гледали и пресмятали всяка една цифра", каза премиерът Бойко Борисов от Брюксел.


 


"Вярвайте ми, това са 27 колеги, всеки прави предложение и се бори за повече пари, а всъщност парите от бюджета са по-малко", добави Борисов.


"Ние още всъщност не сме стигнали до реалните цифри. Говорили сме само за рамката", каза премиерът.


 


"Основната тема досега е върховенството на закона и кой какво разбира под този термин. Словенският колега примерно се притеснява, защото е бил вкарван в затвора, а после е спечелил изборите и сега отново е премиер”, каза той.


 


По думите му други държави членки имат притеснения относно Истанбулска конвенция, гей бракове и различни общества.


„Аз помолих колегите да не коментираме страховете, а да приемем върховенството на закона", каза Борисов.


 


По думите му е важно всички да останат единни. Това, което се предлага и е позиция на България и е от нощес, е следното: "Намаляване на грантовете с 50 милиарда, за сметка на увеличаване на заемите с 50 милиарда. Новото съотношение е 450 млрд. евро грантове и 300 заеми, като съотношението е 60:40 вместо 66:33. Това все пак е само предложение, което ние тепърва ще обсъждаме".


 


"Има доста механизми, които не се знае как ще се финансират, за да се постигнат поставените цели", каза той и добави, че България е една от най-спестовните държави. 


"Рюте дойде и ми каза: "България е от най-финансово стабилните държави. "Ние сме от първите две и все още не сме си позволили да теглим заеми", каза Борисов.


 


Според него е нормално този, който дава парите, да иска да знае къде се харчат и как. "Денонощно работим, защото една цифричка дори да не се забележи и да не се отреагира, влиза в протоколите и след това става голям проблем. Двете ни основни пера са стопанска политика и кохезионна политика. Тук има един израз - т. нар бонбонки, ако остане нещо от бюджета, да се даде на някоя от държавите, които имат проблеми.  Ние сме кандидатствали за 30 млн. заедно с колегите от Словения, Белгия и Кипър. Протоколирано е и съм го входирал на съвета. Обяснил съм защо са ни важни тези пари", каза той.


 


Ако се запази това, което сме договорили с Шарл Мишел, мисля че за нас решенията ще са приемливи. Няма да има нито една държава, която да е доволна, по простата причина, че парите са по-малко", заяви Борисов. 

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.