Бойко Борисов и Ангела Меркел обсъдиха много важни неща по телефона! (Пълни подробности)

https://mreja.bg/novini/boyko-borisov-i-angela-merkel-obsadiha-mnogo-vazhni-neshta-po-telefona-palni-podrobnosti/105223 Mreja.bg
Бойко Борисов и Ангела Меркел обсъдиха много важни неща по телефона! (Пълни подробности)


Премиерът на България Бойко Борисов се чу с канцлера на Германия Ангела Меркел, за да обсъдят заедно ситуацията около коронавируса за двете страни!

Пандемията с коронавирус е безпрецедентно предизвикателство. Преодоляването му в рамките на Европейския съюз, който е силно интегриран, с единен пазар и взаимодействие между държавите членки, е невъзможно без координирани и съвместни усилия, заяви премиерът Бойко Борисов по време на телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел.


Двамата обсъдиха актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 и мерки, доказали ефективност за ограничаването му.Германия се интересува от извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, който вече произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса.


Ангела Меркел приветства положените усилия от правителството на Бойко Борисов и от бранша. В хода на разговора бе застъпена темата за доставка на защитните средства от България за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне други европейски граждани.


Премиерът Борисов и канцлерът Меркел обсъдиха също успешно разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн. В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването.


Министър-председателят на България изтъкна, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.


„Трябва да направим всичко необходимо да защитим нашите граждани и да преодолеем кризата. В този тежък момент разчитаме на чувството за отговорност и солидарност на всеки един от европейското семейство“, посочи премиерът Бойко Борисов в телефонния разговор с канцлера Меркел.


Борисов определи като много важен постоянния обмен на опит и актуална информация между държавите членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност.


„Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално-икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим“, каза Борисов на Меркел.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.