Бошняците поискаха специален статут на областта Санджак в Сърбия и Черна гора

https://mreja.bg/novini/boshnyacite-poiskaha-specialen-statut-na-oblastta-sandzhak-v-sarbiya-i-cherna-gora/86096 Mreja.bg
Бошняците поискаха специален статут на областта Санджак в Сърбия и Черна гора


Националният съвет на бошняците /НСБ/ се обърна към властите в Сърбия и Черна гора с искане да се даде специален статут на областта Санджак, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Създаването на специален статут на Санджак представлява дългосрочен и стабилен механизъм, гарантиращ правата на бошняците на политическо съществуване и безпрепятствено обществено и икономическо развитие. Специалният статут на Санджак като териториално-политическа общност гарантира равноправие на всички народи в Санджак - албанци, бошняци, черногорци и сърби", се казва в искането на организацията.

НСБ призова властите за диалог и по-скорошно приемане на инициативата.

Националният съвет на бошняците е представителен орган на националното малцинство на бошняците в Сърбия. Той е основан като Мюсюлмански национален съвет на Санджак през 1991 г. Негов председател е Сулейман Углянин. През 90-те години организацията активно действа за автономия на Санджак и евентуално обединение с Босна и Херцеговина. След отделянето на Черна гора от общата държава със Сърбия през 2006 г. НСБ продължава да действа само в Сърбия.

Областта Санджак с главен град Нови пазар се намира в Южна Сърбия. Основното й население са бошняците - славяни, които по време на османското владичество са приели исляма. Жителите на областта смятат Турция за своя "духовна родина", често без да крият сепаратистките си стремежи, посочва ТАСС. Значителна диаспора от Санджак живее от векове в Турция, поддържайки своите роднини в Сърбия финансово и идеологически.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.