Борисов: Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и премиерът (видео)

„Президент можех да стана, като бях на 40 г.“, коментира лидерът на ГЕРБ слуховете, че може да се кандидатира за държавен глава

https://mreja.bg/novini/borisov-ako-ima-ostavka-na-vatreshniya-ministar-tryabva-da-si-otide-i-premierat-video-2/121491 Mreja.bg
Борисов: Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и премиерът (видео)

„Президент можех да стана, като бях на 40 г.“, коментира лидерът на ГЕРБ слуховете, че може да се кандидатира за държавен глава

Ако вътрешният министър Калин Стоянов си тръгне заради окървавените футболни протести, трябва да си тръгне и премиерът Николай Денков. Тази теза изрази пред журналисти в Дулово, където е за среща с кметове, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

"Никога не съм ходил да кадрувам и не съм се обаждал в МВР. Спазих думата си и не съм се месил там. Ако колегите не са доволни от резултатите си от изборите и искат да донапълнят с калинки вътрешно министерство... Да не се връщаме назад как охрана на Кирил Петков стана заместник-министър. Казах на Денков, че някой трябва да понесе отговорност, а той уволни Темелакиев. Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и Денков", коментира Борисов. 

 

По думите му професионалната работа се върши от професионалистите и полицаите, а министърът е политическо лице и "на него трябва да му държим сметка не за подготовката на полицаите, а за Шенген, за охраната на границата", допълни Борисов. 

 

Според него "цялата разправия" е, че това е останалото последното място (постът вътрешен министър), което "не може да изпълнява поръчки". Борисов отрече още веднъж Стоянов да е "техен" министър и обясни как точно се е случил изборът му:

 

"Когато започнахме да правим нещо, което да не прилича на Столичния общински съвет, ние от ГЕРБ направихме много компромиси. С Кирил Петков се разбрахме да изберат вътрешен министър, който да е неутрален, да си гледа работата, да е отдалечен от всички, просто професионалист. Тогава Петков предложи този министър. От самия министър разбираме, че два дни е молен да стане министър, той служеше при Бойко Рашков, като шеф на БОП, така че това не са случайни хора, доведени отнякъде.

 

Впоследствие по време на изборите разбрахме, че ходят в министерството, кадруват с една цел - да преследват политическите опоненти. Това е истината". 

 

Лидерът на ГЕРБ ходил в МВР единствено за среща относно действията по приемането ни в Шенген. "На нея присъствали и Мария Габриел, Николай Денков, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Халил Летифов, Десислава Атанасова. Обсъждахме Гранична полиция и външно министерство какво трябва да предприемат, а също така и какво се изисква от законодателната програма в парламента", обясни Борисов. 

 

Що се касае до отстъпката на ГЕРБ в сряда да бъде осигурен кворум, за да се гласува вотът на недоверие срещу кабинета "Денков", Бойко Борисов каза, че "отново проявил мъдрост и търпение" и намерили компромис. По думите му те ще гласуват против, както преди дни се ангажираха и Десислава Атанасова и Томислав Дончев. "Ако отидем на избори, още по-лошо ще бъде", убеден е Борисов. 

 

На въпрос относно слуховете, че ще се кандидатира за държавен глава, той отговори така: "Президент можех да стана като бях на 40 години. Сега единствено искам ГЕРБ да бъде стабилизиращият фактор в България. Не може да ме стигне никой". 

Източник: dir.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.