Борис Джонсън праща в Брюксел своя съветник по въпросите за Брекзит

https://mreja.bg/novini/boris-dzhonsan-prashta-v-bryuksel-svoya-savetnik-po-vaprosite-za-brekzit/86832 Mreja.bg
Борис Джонсън праща в Брюксел своя съветник по въпросите за Брекзит


Съветникът на Борис Джонсън по европейските въпроси днес пристигна в Брюксел, за да предаде послание от новия британски премиер, в което се иска отмяна на предпазния механизъм за ирландката граница в споразумението за Брекзит. Тази клауза е в центъра на безизходицата между ЕС и Обединеното кралство за Брекзита, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на "Даунинг стрийт" 10.

Съветник Дейвид Фрост отива в Брюксел, за да се срещне с основните ръководители и да им предаде лично послание от премиера, се казва в съобщение на говорителя на британското правителство. Според Брюксел Фрост ще има срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с главния европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние, предава БТА.

Посланието обобщава позицията на Джонсън за Брекзит и гласи: "Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври, каквито и да са обстоятелствата. Ние работим неуморно, за да постигнем споразумение, но предпазният механизъм трябва да бъде премахнат. Ако не постигнем споразумение, ние очевидно ще трябва да напуснем ЕС без споразумение".

Предпазният механизъм е решение, до което ще се прибегне в краен случай. Целта му е да се избегне връщането на физическа граница на остров Ирландия, където 500 километра разделят британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия. При Брекзит това ще се превърне в единствената сухопътна граница между ЕС и Обединеното кралство.

Механизмът, предвиден в договора за Брекзит между предишния британски премиер Тереза Мей и Брюксел, се изразява в създаване на "единна митническа територия", включваща ЕС и Обединеното кралство. Механизмът цели да запази споразуменията за мир от 1998 г., които сложиха край на три десетилетия насилие в Северна Ирландия, но също и да запази общия европейски пазар. Механизмът е замислен като временен, докато се намери друго решение. Тази разпоредба обаче поражда полемика в Обединеното кралство. Тя до голяма степен допринесе за трикратното отхвърляне на споразумението за Брекзит от британския парламент и в крайна сметка за решението на Мей да подаде оставка и да отстъпи на 24 юли мястото си на Джонсън.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.