БНБ с важни новини за лихвите

https://mreja.bg/novini/bnb-s-vazhni-novini-za-lihvite/107214 Mreja.bg
БНБ с важни новини за лихвите


Важни новини за лицата, които имат кредити


БНБ обяви важни новини за лихвите. Лихвите по потребителските заеми намаляват. Годишният процент на разходите (ГПР), който включва не само лихвите, но и всички такси и комисионни на банките, се понижи до 8,77% по потребителските заеми в левове. През декември миналата година спадът е бил в размер на 9,53%, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на "Труд".


При потребителските кредити в евро понижението през януари стигна до 3,78%, при 3,96% спад за предходния месец.


Минимално е увеличението на цените на жилищните кредити. ГПР по левовите жилищни заеми през януари е 3,10%, при 3,07% за декември. За кредитите в евро този показател е съответно 4,10%, при 3,61% за предходния месец.


На ниски нива остават лихвите по депозитите. По новите левови влогове на граждани лихвите са средно 0,12%, а по тези в евро 0,09%. Лихвите по новите левови депозити на фирми остават отрицателни - минус 0,07%. Причината за това са таксите за съхранение, които потребителите дължат на банките, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.