БГ учени разработват революционна ваксина против коронавирус

https://mreja.bg/novini/bg-ucheni-razrabotvat-revolyucionna-vaksina-protiv-koronavirus/105344 Mreja.bg
БГ учени разработват революционна ваксина против коронавирус


Български учени вече работят по създаването ваксина срещу COVID-19. Българската разработка е дело на три екипа. Сред тях е работна група от Института по микробиология на БАН, под ръководството на доц. Андрей Чорбанов, екип на Медицинска академия и екип от Софийския университет, пише БЛИЦ. Българските учени ще се състезават с още около 70 екипа по света, които в момента разработват ваксини срещу коронавируса, пише БЛИЦ. 


Доц. Андрей Чорбанов коментира пред Bulgaria ON AIR, че българската  ваксина е абсолютно нестандартна като идея. За нейното създаване се използват вирусни компоненти, които ще бъдат позиционирани във вируса. Специфичното е, че вирусните частици ще останат непроменени във времето. Те няма да са подложени на мутагенен натиск, категоричен е Чорбанов.


От думите му стана ясно, че съществува голяма консервативност между отделните щамове коронавируси. Българските учени залагат точно на този факт.


Доц. Чорбанов е категоричен, че ваксината няма да е свързана с никакъв риск за хората, тъй като в съдържанието й ще липсва генетична информация, която евентуално може да причини заболяване или инфектиране.


Руски учени също разработват ваксина. Предстои тестването й върху хора. 


Междувременно от СЗО съобщиха, че в близките 12 месеца е невъзможно да се пусне ваксина против коронавирус заради процедурите за тестване на нейната безопасност. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.