България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на образованието

https://mreja.bg/novini/balgariya-i-kitay-shte-zadalbochat-satrudnichestvoto-si-v-sferata-na-obrazovanieto/86789 Mreja.bg
България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на образованието


Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието на Китайската народна република за периода 2020 - 2023 година. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В проекта на документа са посочени квотите на обмен на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели. Насърчава се прякото сътрудничество между висшите училища на двете страни, както и изучаването на български и китайски език, начините на финансиране на договореностите.

Предвидено е българската страна да предлага шест места за курсовете по български език и култура за китайски българисти. Предвижда се и активизиране на участието в Диалога за образователна политика между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, насърчаването и подкрепата на висшите училища и колежи на двете страни да участват в Консорциума на институциите за висше образование на Китай и държавите от Централна и Източна Европа и в тази рамка да се развиват двустранното и многостранното сътрудничество и обмен.

Подписването на Споразумението за сътрудничество с Министерството на образованието на Китайската народна република за периода 2020 - 2023 г. през тази година съвпада с отбелязване на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения с КНР и ще допринесе за запазването на дългогодишните връзки, за продължаване на успешния образователен обмен между двете държави, както и за активизирането и задълбочаването на двустранните отношения в областта на образованието и науката, включително по линия на Инициативата „17+1“.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.