Българинът откри спасение от кризата

https://mreja.bg/novini/balgarinat-otkri-spasenie-ot-krizata/106280 Mreja.bg
Българинът откри спасение от кризата


Българинът откри спасение от кризата


Българинът се надява, че по този начин ще успее да се спаси от кризата. През последните месеци се наблюдава растеж на предпазни спестявания. Според експертите тази тенденция ще продължи и през втората половина на годината. Това ще допринесе за нарастване на привлечените средства в банковата система, сочат данните в „Икономическия преглед“ на БНБ.

Нарастването на депозитите на бизнеса и домакинствата в българската банкова система продължава със сравнително високи темпове през периода април – май 2020 г. 


Това се дължи на ограничените  възможности за потребление на определени стоки и услуги от страна на домакинствата, тъй като в същия период бе въведено извънредното положение. Липсата на сигурна и нискорискова алтернатива на банковите депозити доведе до увеличаване на спестяванията в банките.

Отлагането на потреблението не само на домакинствата, но и на инвестиционните проекти на фирмите поради по-голямата несигурност заради пандемията, е в основата на тенденцията с увеличаващите се спестявания.

Постепенно забавяне се наблюдаваше при кредитирането за фирмите и домакинства от март. Влияние върху това оказаха както фактори от страна на търсенето, така и от страна на предлагането.


Експертите очакват значително забавяне на годишния растеж на кредитиране, което ще се дължи на намаленото търсене на заеми в условията на влошена макроикономическа среда и несигурността около продължителността на пандемията.


Допълнително затягане на стандартите и на условията за отпускане на нови кредити, както и намалената склонност на банките да поемат риск, ще се окажат потенциални фактори за забавяне на растежа, пише pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.