Балдъза на Младен Маринов и протеже на Атанас Камбитов подхващат пътищата

Служебното правителство даде АПИ в ръцете на благоевградски аферист

https://mreja.bg/novini/baldaza-na-mladen-marinov-i-protezhe-na-atanas-kambitov-podhvashtat-patishtata-6/133208 Mreja.bg
Балдъза на Младен Маринов и протеже на Атанас Камбитов подхващат пътищата

Служебното правителство даде АПИ в ръцете на благоевградски аферист

Поредна нова серия калинки със силна политическа подкрепа, подхващат харченето на милиарди левове за строеж и поддръжка на пътищата в страната. Както сами се досещате, в тази върволица няма случайни хора – в действителност става дума за протежета на влиятелни имена от ГЕРБ.

 

Когато беше сменен бордът на държавната фирма „Автомагистрали“, впрочем избран с конкурс и мандат, който изтича чак след година и половина, никой не знаеше коя е Ивелина Маринова, която според търговския регистър е била управител до 2022 г. на пернишката фирма „Пътни мрежи”. Оказа се обаче, че тя е втората съпруга на брата на бившия вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Младен Маринов. На този фон особено скандално е, че собственик на пернишката компания е бил Йордан Харалампиев, известен като Данчо Секирата в миньорския град. Той е съдружник  в „Сити инженеринг” с Пламен Галев и покойния Ангел Христов. В тази фирма преди това се е подвизавал пернишкият бос Феодор Феодоров – Федката, като неговите акции са наследени от Данчо Секирата. И в тази компания се появява не кой и да е, а балдъзата на МВР шефа Ивелина Маринова.

 

Да припомним, че Харалампиев – Секирата има бурна биография, която го праща в затвора заради убийство. Обвиняват го в отвличането на наркодилъра от Стара Загора Олег Делев. През 2009 г. е в списъка за национално издирване, понеже заедно с наркотрафиканта Росен Ефремов пребиват полицая Димитър Димитров в кафене в центъра на Перник, и то посред бял ден. При това Димитров е служителят на ГДБОП, който през 2007 г. води разследване срещу Росен Ефремов. То завършва с ареста му и го обвиняват като шеф на наркобанда. Медиите по онова време пишат, че заради побоя над Димитров лично министър-председателят Бойко Борисов се разпорежда двамата побойници незабавно да бъдат издирени и задържани.

Борисов посещава ранения полицай в болницата. Росен Ефремов е арестуван. По онова време преродилият се днес в бизнесмен Йордан Харалампиев току-що е излязъл от затвора като убиец, но след побоя над полицая успява да се скрие. Хващат го малко по-късно. Но минават години и Данчо Секирата става партньор в бизнеса с Ивелина Маринова, която пък е министерска снаха, а днес вече заема важен пост в държавата.

Самата тя доскоро е била управител и на пернишката охранителна фирма „Вайпър 2 секюрити”. Да отбележим, че и двете компании, които ръководи – за пътното строителство и охранителната, са в списъка на НАП като неизрядни длъжници. „Пътни мрежи” дължи на държавата 165 000 лева за данъци, а охранителната компания, която съществува само от две години, е натрупала над 19 000 лева дългове.

 

Никому неизвестна персона е и колежката на Маринова в директорския борд на „Автомагистрали” – Станислава Варадинова. Тя изскача от нищото и е курдисана за член на управителния съвет. Единствено се разбра, че преди време е излъчен репортаж по телевизия, в който тя оказва помощ на изпаднал в беда човек.

Безспорно, чудесна постъпка, но това не я прави експерт по магистралите.

 

Веднага да уточним, че бордът на „Автомагистрали” беше подменен от бившия регионален министър Андрей Цеков. Оказва се обаче, че и мъжът на въпросната Варадинова неотдавна се уредил с хубава работа в МВР – Кюстендил, допълват запознати.

При управлението на ГЕРБ госпожата е назначена като младши експерт. В дирекция „Добро управление” на Министерския съвет. И въпреки че там не се изкарват много пари, Варадинова успява да закупи 2 апартамента в София, в квартал „Белите брези”, и голяма къща в Елин Пелин. Самият Андрей Цеков, бившият регионален министър, който смени борда на „Автомагистрали”, уточни, че промените са съгласувани с ГЕРБ.

От тяхната квота са назначени двете дами в Съвета на директорите – Ивелина Маринова и Станислава Варадинова. Затова пък другите две нови лице в „Автомагистрали” са кадри на „Продължаваме промяната” – координаторът за Бургас и с голям опит като спасител на плажа – Даниел Михалев, и Стефан Атанасов, който излезе, че е съдружник на жената на Андрей Цеков.

 

На свой ред и служебното правителство, по-точно регионалната министърка Виолета Коритарова, се разписа в тенденцията да се назначат  послушни калинки, без никакъв опит в пътния бранш. За шеф на Агенция „Пътна инфраструктура” тези дни беше поставен инж. Венцислав Атанасов. Вярно, той е завършил пътно строителство, но от 2016 до 2021 г. е бил шеф на общинската фирма в Благоевград – „Благоевград инвест 2016”. Източниците ни от Пиринския регион разказват, че господинът е известен като протеже на бившия кмет Атанас Камбитов и по тази линия навремето станал директор на предприятие с 9 души. Освен това Атанасов се опитва да прави кариера и по линия на ГЕРБ: първо в младежката организация, а миналата година е вече кандидат за депутат, поставен на 10 място в листата за Благоевград, а също и за общински съветник. И на двете места няма успех.

 

Покровителят на пътния инженер – Атанас Камбитов, пък след като загуби изборите през 2019 г. за кмет и беше в охладнели отношения с ГЕРБ, дори се прехвърли към републиканците на Цветанов, сега най-неочаквано и с подвита опашка се завърна под партийното крило и дори стана областен координатор на партията.

 

В Благоевград са убедени, че точно Камбитов е препоръчал протежето си Венцислав Атанасов за високата позиция в АПИ, където годишно се разпределят милиарди левове.

 

Двамата имат чудесно минало, което дори е Фиксирано в сигнали до агенцията за държавна Финансова инспекция. разбира се, реакция няма, но пък остава да видим дали отново ще завалят съмнения за злоупотреби с публични средства и конфликт на интереси, както се е случило, докато Атанасов управлява общинско дружество „Благоевград инвест 2016”, а Камбитов е кмет на града. Тази фирма е учредена през 2016 г., както разказват очевидци, специално, за да се наместят схемите в общината.

 

Официално тя се занимава със строителен надзор, технически и инвеститорски контрол, все дейности, които и без това се вършат от служители в общината. Само че явно е трябвало да се намери хубава работа за Венцислав Атанасов, чийто баща в онези години – Васил Атанасов, е шеф на общинското дружество „Паркинги и гаражи”.

Тогава единствената съветничка, която се обявява против, е известната адвокатка Албина Анева. Тя обяснява, че не иска да участва в схема „Мама, татко и аз”. Затова пък Камбитов умилително заявява, че „няма „семеен кръг, а „синът не е виновен, че баща му оглавява друга общинска фирма”. А защо е било нужно да се създаде тази фирма и с какво се е занимавала, става ясно от проверка, направена няколко години по-късно.

 

Оказва се, че през 2016-2017 г. в това 100% общинско дружество, са раздадени хонорари общо за 221 000 лв. Те отиват в банковите сметuи на най-приближените подчинени на Атанас Камбитов. Тримата зам.-кметове Иво Николов, Янко Янков и Зорница Кралева – Тончева получават по 35 000 лв., официално изписани като хонорар по граждански договор за консултантски услуги.

По-дребното по ранг чиновничество е ощастливено с по 3-4 хил. лева.

Проверката за зулумите в общинската фирма е наредена от Румен Томов, който за кратко кметува през 2019 г. Така се доказва, че кадрите на Камбитов взели парите за различни видове услуги при изпълнение на Национална програма за енергийна ефективност, а някои от тях дори не са имали сключени договори.

 

И още един любопитен факт. Приятелката на Камбитов, която по онова време е зам.-кмет, Христина Шопова, само за две години се сдобива с мобилни телефони и таблети за над 20 000 лв., купени с пари от общинската фирма, под ръководството на Венцислав Атанасов.

 

Ревизията в „Благоевград Инвест 2016” открива, че са сключвани и договори с редица частни фирми, без да са правени задължителните обществени поръчки. По тази линия са прахосани над 1,2 млн. дева. Така „Екстра Колор” за две години за ремонти на детски ясли, градини и площадки взема над 462 000 лв. От „Ърбън грийн” за ремонт на две сгради получават над 310 хил. лв. За фестивала „Франкофоли" са сключени договори за над 460 000 лв., като парите отиват само в две фирми – „Стейдж Мастерс", прибрали над 400 000 лв., и „Музикален център Икономов” – добрали се до 60 000 лв.

Явно за шефа на общинската фирма Венцислав Атанасов понятия като търг, конкурс, свободна конкуренция, звучат твърде екзотично. През 2018 г. той не пропуснал и сам да се облажи с 31 хил. лв., бонус, незнайно точно за какви заслуги към Благоевград.

 

Като се проследи досегашният размах на инж. Венцислав Атанасов, можем само да си представим какви финансови възможности ще му отвори директорският пост в АПИ. Там мащабите са несравними с тези в общинската фирма...

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.