Австралия дава 500 млн. долара за борба с климатичните промени в Тихия океан

https://mreja.bg/novini/avstraliya-dava-500-mln-dolara-za-borba-s-klimatichnite-promeni-v-tihiya-okean/88122 Mreja.bg
Австралия дава 500 млн. долара за борба с климатичните промени в Тихия океан


Политици и активисти там смятат, че това е недостатъчно

Австралия обяви, че отпуска 500 млн. австралийски долара ((338 млн. щатски долара) за справяне с проблемите, породени от климатичните промени в Тихоокеанския регион. Парите ще бъдат харчени за повишаване на готовността за защита при природни бедствия и за инвестиции във възобновяеми източници на енергия, предаде ДПА.

"Тихият океан е нашият дом, който ние споделяме с едно семейство от страни и народи", каза австралийският премиер Скот Морисън преди днешното си посещение в Тувалу, където ще участва в 50-та среща на високо равнище на Форума на тихоокеанските острови. Сред проектите, които Канбера ще субсидира, са изграждането на водноелектрическа централа на Соломоновите острови, пътища и мостове в Папуа Нова Гвинея и устойчиви на климатични промени училища в Кирибати, предаде БТА.

Новите 500 млн. ще бъдат изразходвани за 5 -годишен период и идват като продължение на 300 млн., които Австралия отпусна за периода 2016-2020 г.

Вчера премиерът на Фиджи Франк Баинимарама призова Австралия "да направи по-пълна преценка" за "екзистенциалната заплаха", пред която са изправени малките островни държави в Тихия океан, и да ускори тяхното преминаване към възобновяеми енергийни източници, за да бъде достигната целта за нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. Според него постигането на тази цел е невъзможно при продължаващата употреба на въглища.

Критично се изказа и премиерът на Тувалу Енеле Сопоага, който е домакин на форума. Според него, колкото и пари да се инвестират, "това не означава нищо, ако продължаваш да задълбочаваш сериозното въздействие на климатичните промени".

"Австралия трябва да прави повече", заявиха активисти на борбата с климатичните промени в Кирибати, цитирани от ДПА. Тази малка островна държава е пред риск да престане да съществува заради повишаването на морското равнище.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.