Атина отвърна на Анкара

https://mreja.bg/novini/atina-otvarna-na-ankara/106216 Mreja.bg
Атина отвърна на Анкара


Атина отвърна на Анкара


Гръцкото външно министерство излезе с официален отговор на изявлението, направено от Анкара за заплахата от военен конфликт. 


От Атина коментираха изявлението на турския вицепрезидент Фуат Октай, че опитът на Гърция да разшири териториалните си води с 12 мили може да предизвика военен конфликт.


"Безпрецедентното схващане на Турция, че тя може да заплашва съседни страни с използване на сила, когато те упражняват законните си права, противоречи на съвременната политическа култура и основните разпоредби на международното право", гласи официалният отговор на гръцкото външно министерство.


"Призоваваме Турция да осъзнае това международно право и ценностите, върху които се гради съвременния международен ред, обвързващ всички държави в света. Те не се прилагат избирателно и международната общност е длъжна да ги защитава, тъй като тяхното нарушение създава максимален риск", гласи още съобщението от Атина.


От гръцка страна бе припомнено още, че Турция е длъжна да се съобрази с втория член на Хартата на ООН, гласящ че всички членове на международната организация трябва да се въздържат от заплаха със или използване на сила.


Външното министерство в Атина припомня, че упражняването на гръцкия суверенитет не зависи от каквото и да било турско вето, пише БЛИЦ. 0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.