АРБЕН ХАВАЛЬОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ БРИГАДА: СЪДЕБНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ  Е НЕРЕФОРМИРАНА И НЕСПРАВЕДЛИВА

https://mreja.bg/novini/arben-havalov-predsedatel-na-partiya-brigada-sadebnata-sistema-v-balgariya-e-nereformirana-i-nespravedliva/144950 Mreja.bg
АРБЕН ХАВАЛЬОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ БРИГАДА: СЪДЕБНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ  Е НЕРЕФОРМИРАНА И НЕСПРАВЕДЛИВА

Въпрос: Г-н Хавальов, като председател на Партия БРИГАДА, каква е вашата позиция относно състоянието на съдебната система в България?

Отговор: Съдебната система в България е в тежка криза и това не е нещо ново. Един от основните проблеми е, че делата се влачат с години, а причините са много – липсата на компетентност, роднински назначения, корупция и липса на отговорност. Няма единна съдебна практика, дори когато става въпрос за едни и същи съдилища, отделения и казуси. Ситуацията е толкова лоша, че съдиите често произнасят противоречиви решения по едни и същи въпроси, което създава огромна несигурност и вреди на правосъдието. Потресаваща е некомпетентността на съдиите особено в районните и окръжни съдилища.

Въпрос: Можете ли да дадете конкретен пример за тези проблеми?

Отговор: Разбира се. Ето един реален случай – едно дружество изпълнява проект за водопроводна мрежа и очаква да получи неплатени 16 милиона лева от община Чирпан. Вместо тези пари да бъдат разплатени, кметът на общината отклонява 5 милиона лева към друго дружество, което няма дори договор с общината. Проблемът е, че братът на този кмет, съдия Христо Крачолов, работи в Апелативен съд Пловдив и използва позицията си, за да манипулира съдебния процес.

Въпрос: Как точно се е намесил съдията в случая?

Отговор: След като дружеството успява да спечели съдебно решение, съдът в Стара Загора трябва да издаде изпълнителен лист, за да може дължимите средства да бъдат изплатени. Процедурата е проста и съдията няма право да мисли – той трябва само да провери дали има решение, дали е платена таксата и дали решението е връчено на ответната страна. Въпреки това, съдия Трифон Минчев от Окръжен съд Стара Загора – един от "гнилите ябълки" в съдебната система – отказва да издаде изпълнителния лист на абсурдни и престъпни основания. След това, братът на кмета, който е съдия в Апелативния съд в Пловдив, потвърждава всички тези решения.

Въпрос: Каква е ролята на Висшия съдебен съвет (ВСС) в такива случаи?

Отговор: За съжаление, ролята на ВСС е минимална. Те не се намесват в случаите на неправилно съдебно решение, защото нямат реален механизъм за контрол върху актовете на отделните съдии. Системата е устроена така, че съдиите са почти недосегаеми, а решенията им не се подлагат на достатъчен контрол. В този случай, бизнесът, който не получава заработените пари, е на прага на фалит. Работниците остават без работа, а съдебната система продължава да защитава само интересите на онези, които са в нея.

Въпрос: Какво предлагате като решение на този сериозен проблем?

Отговор: Първо, съдебната система трябва да бъде основно реформирана. Трябва да се въведе единна практика за произнасяне по делата и строга отчетност и персонална отговорност за съдиите. Не може да продължава тази безнаказаност, при която съдиите са назначавани на базата на роднински връзки и след това манипулират процеса. Второ, трябва да има строг контрол върху действията на съдиите и дисциплинарни мерки за онези, които злоупотребяват с властта си. ВСС трябва да има реални правомощия и да се намесва активно в случаите на корупция и злоупотреби и дори да има разследващи функции подкрепяни с експертизи от авторитетни адвокати, но не от големите кантори, които са заплетени в корупция. Ние в Партия БРИГАДА сме ангажирани да се борим за справедливост и прозрачност в съдебната система.

Въпрос: Какво послание искате да отправите към българското общество по отношение на съдебната система?

Отговор: Посланието ми е ясно – ако искаме справедлива и функционална съдебна система, трябва да се обединим и да изискваме промени. Сегашното положение не може да продължава. Съдиите, които злоупотребяват с властта си, трябва да носят отговорност, а бизнесите и гражданите трябва да получават правосъдие, основано на закони, а не на роднински връзки. Само така ще можем да осигурим на България бъдеще, в което правосъдието служи на обществото, а не на лични интереси.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление! Платена публикация.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.