АРБЕН ХАВАЛЬОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ БРИГАДА: МОЛЯ СЕ ЗА МИР В УКРАЙНА. ЗАЩИТАТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ НЕ ОЗНАЧАВА ОДОБРЕНИЕ НА АГРЕСИЯТА НА РУСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА

https://mreja.bg/novini/arben-havalov-predsedatel-na-partiya-brigada-molya-se-za-mir-v-ukrayna-zashtitata-na-nacionalnite-interesi-na-balgariya-ne-oznachava-odobrenie-na-agresiyata-na-rusiya-sreshtu-ukrayna/144744 Mreja.bg
АРБЕН ХАВАЛЬОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ БРИГАДА: МОЛЯ СЕ ЗА МИР В УКРАЙНА. ЗАЩИТАТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ НЕ ОЗНАЧАВА ОДОБРЕНИЕ НА АГРЕСИЯТА НА РУСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА

Въпрос: Г-н Хавальов, вие сте българин, но живеете в Украйна през последните пет години. Как се отрази на вас и на обществото там войната с Русия?

 

Отговор: Живея в Украйна и съм свидетел на огромното страдание на мирното население, което войната причини. Видях с очите си как домове се разрушават, как хора губят близките си и как цели градове се превръщат в руини. Войната е трагедия, и аз не мога да подкрепя подобна агресия. Путинова Русия не просто атакува военни цели, но и систематично унищожава гражданска инфраструктура, оставяйки хората без достъп до вода, енергия и храна. Това е неприемливо, независимо от геополитическите мотиви.

 

Въпрос: Как виждате ролята на България в този конфликт и какво означава за вас защитата на националните интереси на страната?

 

Отговор: За мен защитата на националните интереси на България означава да останем независими и силни на международната сцена, но това в никакъв случай не трябва да се свързва с подкрепа за агресията срещу мирни граждани. България винаги е била мост между Изтока и Запада и трябва да запази тази роля, но в същото време да отстоява принципите на международното право, суверенитета и човешките права. Нашите национални интереси не могат да бъдат защитени чрез подкрепа на несправедливи и разрушителни действия.

Въпрос: Как бихте описали вашата позиция спрямо агресията на Русия?

 

Отговор: Моята позиция е категорична – не одобрявам агресията на Русия. Нападението срещу Украйна и бомбардирането на гражданската инфраструктура е не само нарушение на международното право, но и морално престъпление. Русия използва военни средства срещу цивилно население и това е неприемливо. Подобна агресия не трябва да бъде толерирана  и международната общност трябва да реагира адекватно.

 

Въпрос: Как според вас трябва да реагира България в този конфликт?

 

Отговор: България трябва да запази своята позиция на принципна неутралност, доколкото това е възможно, но да не се отклонява от основните европейски и демократични ценности. Ние трябва да подкрепяме международното право и да осъждаме всяка форма на агресия. България не трябва да става активен участник във военни конфликти, но в същото време трябва да бъде солидарна с Украйна в подкрепата на мирното население и възстановяването на страната.

 

Въпрос: Какви са вашите надежди за бъдещето на региона и на България в контекста на тази война?

 

Отговор: Надявам се на възможно най-скорошно прекратяване на конфликта и започване на процес на възстановяване на Украйна. За България е важно да продължим да работим за стабилността в региона и да засилим икономическите и културните си връзки както с Европейския съюз, така и с нашите източни партньори. Мирът, стабилността и взаимното уважение са ключови за развитието на целия регион. Слава на Украйна и на нейните герои!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление! Платена публикация.

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.