Ами сега? Министър Александър Николов призна, че…

https://mreja.bg/novini/ami-sega-ministar-aleksandar-nikolov-prizna-che/109317 Mreja.bg
Ами сега? Министър Александър Николов призна, че…


Според него това е чиста проба изнудване


Енергийният министърАлександър Николов призна, че Русия е поискала България да купува природния газ с рубли.


 


В ефира на БНТ той уточни, че официалното искане е входирано в петъчната вечер (1 април).


 


Той обаче припомни, че това е чиста проба изнудване и няма как да се случи. ЕС също е на това мнение, тъй като в междупартньорските договори е разписано ясно по какъв начин ще става плащането. В него никъде не са отбелязани рубли, поясни Николов.


 


Николов уточни, че газ може да бъде доставян през южната или югоизточната ни съседка.


Той припомни, че договорът с „Газпром експорт“ е в сила до края на годината. Това означава, че на практика доставките на природен газ трябва да продължат дотогава.


 


Енергийният министър обаче не се нае да прогнозира какво ще се случи след 15 април. Той бе категоричен, че е много важно да се знае, че нашата страна спазва договора. Ако въпреки всичко Русия врътне кранчето и спре газта, то тогава следва да се проведат допълнителни преговори със съседни нам държави, които да ни осигурят втечнен газ.


 


Министърът смята, че въпреки всичко няма място за паника, тъй като още от 1 юли по договора с Азербайджан ще получим доста по-големи количества газ. Министърът няма съмнение, че ще се справим със ситуацията предвид сигурната алтернатива, която имаме.


Източник: vesti.bg


 


 


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.