Ало-измамник се представя за полицейски шеф, търсел телефонни престъпници

https://mreja.bg/novini/alo-izmamnik-se-predstavya-za-policeyski-shef-tarsel-telefonni-prestapnici/86895 Mreja.bg
Ало-измамник се представя за полицейски шеф, търсел телефонни престъпници


Възрастна русенка станала поредна жертва на телефонни измамници. Тя била потърсена на домашния си телефон от мъж, който се представил за "началник на криминален отдел" и обяснил, че провеждат полицейска операция за задържане на престъпници, свързани с телефонни измами, и събират средства за залавянето им.

След като непознатият поискал определената сума, жертвата събрала 8150 лв., които сложила в найлонова чанта и по негови указания оставила на пътека пред блок. Последвало второ обаждане от мнимия началник - този път по мобилен телефон. В разговора той й обяснил, че измамниците разполагат с хакери и могат да изтеглят пари от сметките й, затова я "посъветвал", ако има спестявания в някоя банка, да ги изтегли, а по този начин ще помогне и да ги заловят. Жената отишла до клона на банката си, намиращ се в централната част на града и изтеглила от там сумите от 3000 евро и 2000 лева, които отново по указания на мъжа оставила под дърво на улица в друг квартал. Разбрало се, че е станала жертва на измама, едва когато по-късно е провела разговор със свой роднина от друг град, който пък се е обезпокоил от начина по който тя се е държала по телефона, сигнализирал за това в полицията в Русе и веднага при жената е изпратен полицейски екип.

Случаят е документиран, разследването продължава в хода на образувано дознание.

МВР отново отправя апел, под никакъв предлог не предоставяйте пари или ценности на непознати, потърсили ви по телефона

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.