Акай бери – суперплод с много ползи за здравето

https://mreja.bg/novini/akay-beri-superplod-s-mnogo-polzi-za-zdraveto/87617 Mreja.bg
Акай бери – суперплод с много ползи за здравето


Акай бери е „суперплод“, чиято родина са дъждовните гори на Амазония в Централна и Южна Америка. Той расте на палмови дървета и има кръгла форма с диаметър около 1-2 см, тъмнолилава кора, жълто месо и голяма костилка. Вкусът му се описва като смес от шоколад и къпини. Преди консумация плодът се накисва, за да може да омекне твърдата му външна ципа, след което се намачква на пюре.

Съдържание на хранителни вещества

Акай бери притежава уникален за плод хранителен профил, тъй като има относително високо съдържание на мазнини, но много ниско на захар. Богато е на мастни киселини, особено олеинова, палмитинова и линолова. Съдържа 19 аминокиселини и няколко вида стероли, в това число кампестерол, стигмастерол и бета-ситостерол.

Едни от най-мощните ползи за здравето идват от антиоксидантните фитовещества антоцианини и проантоцианидини, а най-силен противоокислителен ефект оказват феноловите съединения. Плодът съдържа още фибри, витамин А, калций и други микроминерали като хром, цинк, желязо, мед, манган, магнезий, калий и фосфор.

Ползи за здравето

• Подобрява мозъчната функция

Свързаните с възрастта когнитивни заболявания като болест на Паркинсон и Алцхаймер засега не се лекуват, но изследвания предполагат, че диетата, богата на антиоксиданти и противовъзпалителни полифеноли, би могла да понижи риска от развитието им.

В частност антиоксидантът антоцианин, който изобилства в акай бери, е в състояние да понижава окислителния стрес и възпалението, стимулирайки здравето на мозъка.

За антоцианините беше показано още и, че подобряват паметта. Смята се, че действат чрез потискане на невровъзпалението, активиране на сигнализирането между синапсите и подобряване притока на кръв към мозъка.

• Стимулира сърдечното здраве

Изследвания при животни демонстрираха, че акай бери може да помогне за подобряване нивата на холестерола, понижавайки общия и „лошия“ холестерол (липопротеините с ниска плътност, или LDL). И е възможно то да има същия ефект при хората.

При едно изследване от 2011 година 10 души на зряла възраст с наднормено тегло консумирали смутита с акай бери два пъти дневно в продължение на месец. В края на проучването те имали понижен общ и лош холестерол.

Друго изследване откри, че редовният прием на антоцианини може да намали риска от сърдечен удар с 32% при жени на млада и средна възраст.

Фибрите и полезните за сърцето мазнини в акай бери също благоприятстват сърдечно-съдовото здраве. Приемът на фибри понижава и лошия холестерол. Той беше свързан не само с по-ниска честота на сърдечно-съдовите болести, но и с тяхното по-бавно развитие при хора с висок риск.

Националният център за комплементарно и интегративно здраве (NCCIH) в САЩ отбелязва, че консумирането на акай бери може да понижи нивата на холестерола и кръвната захар при хора с наднормено тегло.

• Подпомага организма в борбата с раковите заболявания

Лабораторни изследвания при животни показват, че антицианините действат като антиоксиданти и активират детоксикиращи ензими, съдействат за потискане размножаването на раковите клетки, имат противовъзпалителни ефекти.

Как да консумирате акай бери?

Понеже прясното акай бери бързо се разваля, за износ то се предлага във вид на замразено плодово пюре, сушен прах или пресован сок. Сокът изобилства с антиоксиданти, но той съдържа и най-много захар и в него липсват фибри. Прахът от акай бери доставя най-концентрирано количество нутриенти, набавяйки фибри, полезни мазнини и фитовещества.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите тук. Висококачествен канадски Акай бери със специално НАМАЛЕНИЕ може да поръчате на shop.lechitel.bg или на телефон 0885 922 821 до 16/08/2019.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.