Акад. Петрунов ужаси с разкритията си за лавината от Ковид-19 у нас!

https://mreja.bg/novini/akad-petrunov-uzhasi-s-razkritiyata-si-za-lavinata-ot-kovid-19-u-nas/105749 Mreja.bg
Акад. Петрунов ужаси с разкритията си за лавината от Ковид-19 у нас!


При новата лавина от заразени, спасението е в маските, алармира акад. Петрунов!

"Носете маски във всички закрити помещения! Без значение дали са задължителни, или не. Само те ще ви спасят, защото ще избегнете пръските. По-голямата част от вируса няма да попадне във вас - вместо 10 единици, в тялото ви ще навлязат 5, което е от огромно значение след това".


 


Това заяви акад. Петрунов в телевизионно интервю. Както знаем, той е виден имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


 


Според него не е възможно и е абсурдно да смятаме, че епидемията е преминала за няколко месеца и от нея няма и следа. Ковид-19 ще го има още дълго време, поясни той. И каза нещо наистина страшно:

"Да, засега болестта се развива на отделни гнезда в страната. Но България е малка държава, от което е ясно, че лесно ще се постигне масово разпространение, защото от клъстер до клъстер има малко разстояние", алармира той.


 


Премахването на повечето от мерките акад. Петрунов обяснява с икономическото напрежение и срив сред обществото, но е категоричен, че българите трябва да свикнат да живеят с болестта и сами да се пазят. Друг начин да избегнем катастрофа няма.


 


И повтори препоръките си за ползване на маски на закрито. Защото вече е доказано, че вечен имунитет срещу коронавируса няма.


 


"Изследване в Женева установи, че от 2000 души, които са били болни от Ковид-19, само 8% имат антитела. При коронавируса не се създава вечен имунитет и това е типично за вируса", заяви още акад. Петрунов. 


 


Според него откриването на ваксина е решение на проблема, но и при нея не е сигурно какъв точно имунитет ще създаде. Разбира се, изготвянето й ще отнеме много време, предава Блиц.


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.