Ахмед Мехмед: Ще бъда кмет на всички жители на община Руен

Администрацията трябва да се отвори максимално към бизнеса

https://mreja.bg/novini/ahmed-mehmed-shte-bada-kmet-na-vsichki-zhiteli-na-obshtina-ruen-2/118810 Mreja.bg
Ахмед Мехмед: Ще бъда кмет на всички жители на община Руен

Администрацията трябва да се отвори максимално към бизнеса

Ахмед Сюлейман Мехмед е кандидат за кмет на община Руен, номниран от ДПС. Той е  областен председател на ДПС-Бургас. В структурите на партията е от 20 години, бил е кмет на с. Рудина, община Руен. От 6 години се занимава със собствен бизнес в сферата на услугите и търговията със земеделска и строителна техника. Семеен е, с две деца.

 

Администрацията трябва да се отвори максимално към бизнеса

https://standartnews.eu/www/delivery/lg.php?bannerid=569&campaignid=11&zoneid=41&loc=https%3A%2F%2Fwww.standartnews.com%2Fbalgariya-politika%2Fahmed-mehmed-shte-bada-kmet-na-vsichki-zhiteli-na-obshtina-ruen-538888.html&cb=21042bea8e

Новото начало са смелите, адекватни и навременни решения на проблемите на хората, казва кандидатът на ДПС Ахмед Мехмед в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Мехмед, какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на община Руен?
- През годините в община Руен се направиха не малко неща и то благодарение на подкрепата на ДПС този забравен район да заеме достойно място в обществено- икономическия живот на една от най- богатите области - Бургас. 
Изправени сме пред нови реалности, предизвикателства и възможности. Затова е нужен и нов управленски подход, който да намери адекватните решения на проблемите и да използва максимално човешкия, икономическия и природен потенциал на община Руен.
Не е  достатъчно само надграждане, това трябва да стане в ускорени темпове. В тази посока е и моята управленска програма. Мотивацията ми  да се кандидатирам за кмет на община Руен е само началото на процес, който да гарантира ускорено развитие във всички сфери в социално-икономическия живот в общината.
Пред мен никога не стоял въпросът от коя партия да се кандидатирам. "Движение за права и свободи" е моята партия. Там сме силен екип от съмишленици, отбор победители и хора, които са убедени, че идеите на ДПС са идеи на обикновените хора.
- "Време е за ново начало", гласи слоганът на ДПС за изборите. Кое е новото начало във вашата община?
- Новото начало е поставяне на жителите на всички населени места в община Руен в основата на политиките и решенията, които взима общинският съвет и които реализират кметът и общинската администрация. Ще предоставим възможност и мотивиране на гражданите да участват активно в местното самоуправление. И не на последно място, всяко управление дължи на гражданското общество прозрачност и публичност на предлаганите решения и начина за тяхното реализиране. Така ще има диалог, доверие и напредък.
Новото начало за община Руен  са смелите, адекватни и навременни решения на проблемите на жителите на нашата община. Ще бъда кмет на всички жители на общината и ще защитавам интересите на всеки един от тях, независимо от тяхната партийна, религиозна или етническа принадлежност. Оставим ли конфронтацията в миналото, пътят към ускореното развитие на община Руен е открит.
Чака ни много работа, защото е необходима дългосрочна стратегия за привличане на инвеститори, които да създадат нови работни места и в условия на конкуренция да бъдат повишени и доходите на жителите на община Руен. В спешен порядък ще изготвим проекти, финансирани от Европейския съюз и по Плана за възстановяване и устойчивост. 
- Кои проблеми на вашата община трябва спешно да бъдат решени?  Кои са основните приоритети в програмата Ви?
- Община Руен има сериозен потенциал за развитие, има много млади хора, които живеят там, има и интерес от бизнеса. Но за да се развие този потенциал максимално, е необходимо изработването на Общ устройствен план на общината, а не както досега изработване на Подробно устройствени планове на парче. Един  ОУП ще даде визията за развитие на общината за години напред както в сферата на бизнеса, така и в градоустройството и инфраструктурата. Всеки предприемач ще знае предварително къде и за какво ще инвестира, всеки жител ще знае и ще има възможност да реализира своите проекти по предварително зададени правила. Ясно и прозрачно, с визия за поне 20 години напред.
Инфраструктурните проблеми са сред най- сериозните и най- належащите за решаване във всички населени места в нашата община. С участието на жителите и специалистите ще изработим четиригодишен план за приоритетното изгржадане и рехабилитация на пътища, улици, тротоари в отделните населени места. Той може да се реализара както с общински средства, така и с финансиране по европейски проекти.
Но най- болният проблем за всички  си остава липсата на канализация, пречиствателни станции и необходимостта от подмяна на старите интернитови тръби от ВиК канализацията. От всичките 39 села в община Руен, има работеща канализация само в с. Люляково, но няма пречиствателна станция и това поставя въпроса за пречистването на тези води, за опазване на околната среда и здравето на хората. Вярно е, че критериите по досегашните европрограми за изграждането на такива съоръжения бяха рестриктивни по отношение на малките населени места, но ПВУ дава възможности за интегрирани планове, към които ще насочим нашите усилия.
В моята управленска програма съм предвидил и инициативи за развитието на туризма в общината. Тук става въпрос както за екотуризъм, така и за събитиен туризъм - спортни събития, фестивали, арт и културни мероприятия.  Заедно с прекрасната природа, която имаме, те ще направят община Руен любопитна и привлекателна туристическа дестинация през цялата година.
- Привличането на инвеститори е основна предпоставка за разкриването на нови работни места и развитие на населените места. Каква е визията Ви?
- За да бъдат привлечени сериозни инвеститори с капацитет за по-високо платени работни места, администрацията трябва да се отвори максимално към бизнеса и да улеснява във всички аспекти структурирането на този бизнес. Има възможности за намаляване на административни тежести, които съществуват в момента. Ще въведем възможно най-голям брой електронни услуги както за бизнеса, така и за жителите.
Община Руен е с изключително географска положение, тя е между  три добре развиващи се области - Бургас, Шумен, Варна. Тук е мястото да се направи Индустриален и логистичен парк. Бизнес зона, предхождана от изграждането на обслужващи улици и техническа инфраструктура. Един такъв проект сам по себе си, ще привлече интереса на различни инвеститори. А това ще бъде гаранция за развитието на устойчив бизнес.
- Към какви европейски проекти ще се насочите?
- Всички програми и проекти, в които нашата община е възможен бенефициент, ще бъдат приоритетни за администрацията на община Руен. Разбира се в момента ПВУ и Зеления пакт и усвояването на средства по тях са най-важни. Имам компетентен екип, който своевременно ще изготви проекти по всички отворени програми. Трябва да наваксаме и да бъдем сред най- активните общини. 
- Създаването на възможности младите хора да останат в родните си градове е основна цел на всяка местна власт. Какви мерки в подкрепа на младите семейства и на децата ще предприемете?
- Демографският проблем е проблем не само на община Руен, това е проблем на цялата страна, че и на европейските държави. Без да пренебрегвам възрастните хора - за тях има социални придобивки, които ще бъдат разширени и надградени. В основата на демографската си политика като кмет ще поставя младите хора и младите семейства.
Държавата осигурява безплатни детски градини, но ние като община ще ги обновим. Там, където е необходимо, ще ремонтираме и ще облагородим дворовете им. Това е първото място, където децата се социализират и където родителите с доверие поверяват децата си.
Амбициран съм и се надявам новият общински съвет да ме подкрепи да създадем фонд за еднократно подпомагане на семействата на новородените. От общинския бюджет ще заделим средства и за наши жители с репродуктивни проблеми.
Предвиждам и програма за насърчаване на младите, които стартират бизнеса си в нашата община.
Важен акцент в програмата ми са образователната инфраструктура и здравеопазването. Двете основни предпоставки, за да не допуснем отлив на млади хора от населените места в община Руен.
- Културно-историческият туризъм е шансът за превръщането на България в дестинация за четирите годишни сезона? Какви проекти имате? 
Руен е една от най-благодатните общини, спрямо своята география и наистина може да развива целогодишен туризъм. Ние притежаваме изключителни природни дадености като скални образувания, пещери, водни басейни, вечно зелени гори, чист въздух, спокойствието на планината и всъщност всичко, от което туристите имат нужда. 
Имаме традиции и обичаи, които могат да станат атрактивна част от предлагания туристически продукт.
В програмата за развитие на туризма в община Руен освен разработването на туристически маршрути и атрактивни събития, съм предвидил и адекватна рекламна кампания, както и участие на общината в различни туристически форуми и борси.
- Кое ще е първото нещо, с което ще се захванете, спечелвайки изборите?
- Първото нещо с което ще се захвана, е да направя анализ на всички проекти, които досега се работят в общината, да ги завършим успешно и, разбира се, да разгърнем потенциала си към нови източници на финансиране.
Успоредно с това ще направя оглед на дерета, речни корита и незаконни сметища. Те трябва да се почистят с цел превенция от наводнения и водни бедствия. Все пак трябва да бъдем практични, защото краят на октомври и началото на ноември са дъждовни месеци.

 

Източник: standartnews.com

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.