Агнешкото за трапезата за Великден ще излезе златно на обикновения потребител, узна Мрежа.
Очаква се цената за килограм месо да достигне 25 лв., прогнозира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Това означава, че за празника тази година ще плащаме с около 5 лева повече за агнешко българско производство в сравнение с цената миналата година. Като основна причина производителите изтъкват повишената цена на зърното, която е скочила двойно, а и не само това.
Към днешна дата производителите продават продукцията си на цена от 8-10 лева за килограм, а в магазините тази сума е увеличена повече от двойна и килограм агнешко струва между 18 и 23 лева. Като точно преди Възкресение се очаква цената да скочи и до 25 лв. А това вече е спекула, обяви още Караколев.
В същото време родни животновъди алармират, че в големите търговски вериги масово се предлага замразено вносно агнешко, което е пуснато на много по-ниска цена. И по този начин подбива цената на тяхната продукция. Което щяло да постави бранша на колене. Ситуация, в която обикновеният потребител се намира от години.
Ръцете му биват извивани с цената на олиото, цаната на газа, на хляба, на горивата... Очевидно нечуваното поскъпване продължава.
Източник: Блиц