Агенцията по заетостта с важно съобщение за компенсациите за затворените бизнеси

https://mreja.bg/novini/agenciyata-po-zaetostta-s-vazhno-saobshtenie-za-kompensaciite-za-zatvorenite-biznesi/107088 Mreja.bg
Агенцията по заетостта с важно съобщение за компенсациите за затворените бизнеси


Агенцията по заетостта с важно съобщение за компенсациите за затворените бизнеси

Агенцията по заетостта излезе с важно съобщение. От него става ясно защо част от служителите на затворени бизнеси не са одобрени за компенсации. Това се дължи на факта, че с тях няма сключени трудови договори. При някои наличните договори не са основни, а допълнителни, пише БЛИЦ, позовавайки се на pariteni.bg.


Агенцията по заетостта обяви на сайта си възможните причини за откази да се изплатят компенсации.


Най-честата причина да се откаже компенсация на работник е фактът, че той е нает по код в икономическа дейност извън обхвата на заповедта на социалния министър. В нея детайлно са посочени всички допустими за компенсиране позиции в бизнесите, които бяха затворени или продължават да не функционират заради ограничителните заповеди на здравния министър.


Агенцията по заетостта извършва служебни проверки в регистрите на НАП. От тях става ясно, че за компенсации кандидатстват и управителите на фирми или се кандидатства за служители, които не работят в обекти тип мол, а в такива извън тях.


Някои кандидати са неодобрени, тъй като не представят допълнително изисквани документи в определения срок. Други са подали сгрешени документи. 


А има и такива служители, които не са пуснати в неплатен отпуск каквото е изискването за компенсацията.


В част от случаите Агенцията по заетостта изплаща компенсацията, но прави корекции на подадените от бизнеса заявки. Най-често това се случва заради часовете по трудов договор, например е посочен 8-часов работен ден.


Служители, за които се установява, че вече не работят при съответния работодател, също не са одобрени за получаване на компенсации.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.