Адвокат Марковски разкри кога полицията има право да се намесва в протеста

https://mreja.bg/novini/advokat-markovski-razkri-koga-policiyata-ima-pravo-da-se-namesva-v-protesta/106286 Mreja.bg
Адвокат Марковски разкри кога полицията има право да се намесва в протеста


Адвокат Марковски разкри кога полицията има право да се намесва в протеста


Адвокат Марковски е категоричен, че е изключително важно хората да запознават закона, защото всеки има право на избор дали да го спазва или да го наруши.


Той добави, че протестът е пътят към доброто и е свещено и демократично право, което е в основата на демокрацията.


Марковски поясни, че опитът за влизане в парламента е забранен от Закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред.


Юристът добави, че в този случай полицията има право да употреби и сила, както и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е застрашен обществения ред", обясни адвокатът.Той добави, че може да се използва единствено спрей, който не уврежда човешкото здраве.


Хвърлянето на яйца по полицаите не е по-различно, може би е по-унизително и е нарушение на указа, за което може да се състави акт, категоричен е Марковски.


Той поясни, че полицията има задължението да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите и без да нарушава телесната неприкосновеност. 


Адвокатът добави, че нанасянето на лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, пише Вести.бг.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.