Адът слезе в Хималаите, има много жертви

https://mreja.bg/novini/adat-sleze-v-himalaite-ima-mnogo-zhertvi/107112 Mreja.bg
Адът слезе в Хималаите, има много жертви


Предполага се, че има между 100 и 150 жертви


Адът слезе в Хималаите, след срутването на част от хималайски ледник в Индия.


 


Случилото се нанесе сериозни щети на язовирна стена. Предполага се, че жертва на срутването са станали между 100 и 150 души, информира Нова телевизия.В резултат на инцидента нивото на местна река, захранвана от ледника, се е покачило рязко. Наложило се е селата по течението й да бъдат евакуирани.


Има опасения, че хора, работещи по проекта на язовирната стена, може да са били отнесени от придошлите води. По всяка вероятност жертви са станали и хора, които са пасли кравите си или са търсели дърва край реката, захранвана от ледника.Срутването на част от ледника стана в индийския щат Утаркханд, в Хималаите. Там има често наводнения и рязко покачване на нивото на реките. През юни 2013 г. рекордни валежи предизвикаха катастрофални наводнения там, които отнеха живота на около 6000 души.

Тогава потоци от скални и кални маси затрупаха къщи, пометоха сгради, пътища и мостове. Бедствието бе наречено "Хималайското цунами".

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.