А дано! Тунелът под Шипка - готов до 4 години

https://mreja.bg/novini/a-dano-tunelat-pod-shipka-gotov-do-4-godini/109171 Mreja.bg
А дано! Тунелът под Шипка - готов до 4 години


Тунелът под Шипка ще бъде готов след общо 4 години и два месеца. Ако това се спази, ще може да фучим под Балкана през март-април, 2026 година. Това съобщи строителният министър Гроздан Караджов в Габрово.


"Не само не спираме тунела под връх Шипка, но мога да ви съобщя, че започваме реалната работа по неговото изграждане. Днес получихме устно уверение от фирмата, избрана да проектира и построи тунела, че потвърждава офертата си за изграждане на съоръжението." Това заяви в Габрово вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, съобщи пресцентърът на ведомството.Той участва в дискусия за бъдещето на проекта по покана на местната власт. В срещата се включиха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Тодор Василев, кметът на община Габрово Таня Христова, председателят на Общинския съвет Климент Кунев, народни представители, общински съветници и др.


"Заради поскъпването на строителните материали имах опасение, че консорциумът, избран чрез търг по Закона за обществените поръчки, може да се откаже от офертата си от 2020 г. Поискахме потвърждение, защото ЗОП не предвижда възможност предложената цена да се актуализира в съответствие с инфлацията на строителните материали и енергийните източници, и трябва да сме сигурни, че ще се работи по оферираните и приети цени", е казал министър Караджов.На 28 януари се очаква и официалното писмено потвърждение. Това ще позволи дейностите по проектиране на тунела да започнат, е обяснил вицепремиерът.


На въпрос защо все още не е подписан договор с фирмата изпълнител, министър Караджов е напомнил, че през октомври 2019 г. е обявена открита процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на проектиране (изготвяне на технически проект) и строителство на обект: "Обход на гр. Габрово от км 20+124.50 до км 30+673.48, включително тунел под връх Шипка".


Избраният изпълнител е ДЗЗД "КОНСОРЦИУМ ПСВТ", с участници: "Пътни строежи - Велико Търново" АД, "Хидрострой" АД и "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД. Той е спечелил тъга с цена от 358 млн. лв. с ДДС. От избора на изпълнител през 2020 г. до момента договорът не е подписан, защото решението за избор е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд, които отхвърлят жалбите.


Министър Караджов е обърнал внимание на факта, че за тунела под Шипка има изработен единствено разширен идеен проект. Все още няма технически проект, по който реално да може да започне строителство веднага. Ето защо и обществената поръчка е за инженеринг. Срокът за изпълнение е 4 години и 2 месеца. От тях 8 месеца са за проектиране и 3,5 години за строителство.


"Тунелът под Шипка няма как да не бъде завършен. Моето желание беше АМ "Русе - Велико Търново" да продължи на юг, да мине през планината със същия габарит. Затова изразих учудване, че тунел, който ще свързва Северна и Южна България, е проектиран само с две ленти", е изтъкнал министър Караджов.


Според него обаче след завършването на магистралата от Русе до Велико Търново трафикът към Габрово ще се увеличи в пъти. Поради тази причина министърът вече е възложил проучване за възможностите за изграждане на още едно трасе, което да поема тежкия трафик на юг от Велико Търново, включително и за още един тунел под Стара Планина.


Не е застрашено финансирането за тунела под Шипка, категоричен бе министър Гроздан Караджов. Проектът, заедно с изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле и АМ "Русе - Велико Търново", е предложен за финансиране от Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г., която все още не е одобрена.


Финансирането, което страната ни ще получи за трите обекта, е около 600 млн. евро. С тази сума ще може да се осигури около 34 процента от необходимите средства за всеки един от трите проекта. Останалите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, допълват от МРРБ.


Очаква се одобрението на програмата от ЕК до средата на 2022 г. Прогнозно най-рано в края на 2022 г. ще може да се подаде апликационна форма, финансиране да бъде получено през 2023 година.


"В бюджета на МРРБ за 2022 г. е предвидена сума за ново строителство, която може да се насочи като авансово плащане за начало на строителството на тунела под Шипка, но при условие, че предложеният бюджет бъде утвърден от Народното събрание", е допълнил вицепремиерът.


В АПИ ще бъдат отворени и ценовите оферти за избор на фирма за строителен надзор на тунела, съобщи още регионалният министър. Откритата процедура за избор на изпълнител на консултантска услуга е обявена през февруари 2020 г. Получени са 7 оферти, 6 от които са отворени на 30 април 2020 г., информират от МРРБ.На срещата е станало ясно, че се работи и за връзката на тунела под Шипка с магистралите "Тракия" и "Марица". Планирано е южният изход на тръбата да се свързва с пътната мрежа посредством връзка на едно ниво с кръстовище. През тази година ще се проектира нов източен обходен път на град Казанлък, който ще отвежда трафика до главен път I-5 и връзките с магистралите.


Проектът за обход на Севлиево е разделен на две фази, стана ясно още по време на дискусията. Община Севлиево ще трябва да изработи идеен проект, който ще бъде предаден на АПИ. Агенцията има ангажимент за изготвяне на техническия проект, отчуждаването на земите, ОВОС и реално строителство, се посочва още в съобщението.


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.