530 лева за преглед: Има ли морал в медицинското обслужване у нас?

https://mreja.bg/novini/530-leva-za-pregled-ima-li-moral-v-medicinskoto-obsluzhvane-u-nas/87443 Mreja.bg
530 лева за преглед: Има ли морал в медицинското обслужване у нас?


Близка на младежа, платил 530 лева за преглед в частен медицински център в „Златни пясъци”, коментира пред Нова телевизия законно ли е и морално ли е изискването на огромната сума за извършените манипулации.

19-годишното момче е потърсило медицинска помощ заради болки в ухото и след манипулацията му била представена фактурата с разходите.


От медицинския център коментираха, че работят от години на подобни цени, а от Агенцията за медицински одит заявиха, че ще бъде извършена проверка.


„Мой близък получи болка в ухото. От аптека, намираща се в близост до медицинското заведение, не му продадоха капки, а го препратиха към съответното място. Там му направиха преглед и му извършиха кратка манипулация. Това, което възмущава, е нереално високата цена. Правиха му промивка на ушите и с това се приключи. Той е български гражданин и говори много добре български и разбира какво му се казва. В никакъв случай не твърдим, че е незаконно, а по-скоро, че е неморално”, коментира Здравка Иванова.


„40 лева е изписването на рецептата”, обясни още Иванова.


От медицинския център заявиха, че момчето е било предупредено колко струва нощният преглед, показан му е и разлепения ценоразпис, а манипулациите, които са му направени, са продължили около 30 мин.


„Всяко медицинско заведение е регистрирано като търговско дружество. Всеки може сам да определя цените си, защото сме свободен пазар”, заяви Ангелина Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Източник: https:novini.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.