45% от морските екосистеми на Австралия са пострадали от климатичните промени

https://mreja.bg/novini/45-ot-morskite-ekosistemi-na-avstraliya-sa-postradali-ot-klimatichnite-promeni/86311 Mreja.bg
45% от морските екосистеми на Австралия са пострадали от климатичните промени


Екстремни климатични прояви, предизвикани от глобалното затопляне, са увредили до 45процента от австралийските крайбрежни морски екосистеми от 2011 г. до 2017 г., съобщи ДПА.

В голяма част от Северна Австралия заради морските горещи вълни има избелване на коралите през 2011, 2013, 2016 и 2017 г., докато растението морска зостера става жертва на необичайно големите валежи през 2011 г. и на източния, и на западния бряг, установиха специалистите от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания, предава БТА.

Морските топлинни вълни, силните валежи от тропическите бури, циклоните и сушите са променили из основи системите на коралите, кафявите морски водорасли, мангровите гори, морската зостера, които са и важни хабитати за различни морски създания.

"Дължината на крайбрежието, засегнато от екстремни климатични прояви през последното десетилетие, е повече от 8000 км - почти четири пъти колкото засегнатото от петролния разлив в Мексиканския залив" - каза ръководителят на изследването Ръсел Бабкок.

Заради все по-честите екстремни климатични прояви възстановяването на морските хабитати е все по-трудно.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.