3 дни Български фестивал на сливата ще показва обичани занаяти и съхранените бит и култура в Троянския край. Един празник с много вкус и настроение

https://mreja.bg/novini/3-dni-balgarski-festival-na-slivata-shte-pokazva-obichani-zanayati-i-sahranenite-bit-i-kultura-v-troyanskiya-kray-edin-praznik-s-mnogo-vkus-i-nastroenie/87503 Mreja.bg
3 дни Български фестивал на сливата ще показва обичани занаяти и съхранените бит и култура в Троянския край. Един празник с много вкус и настроение


Тазгодишното издание на Български фестивал на сливата ще се проведе в Троян и Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) с. Орешак в периода 21-23 септември. Пъстра програма и много изненади очакват посетителите на събитието и през настоящата година.

На 21 септември в 11.00 ч. с празнично шествие ще бъде поставено началото на събитието в Троян, а в 11.30 ч. заедно с големия кулинар Ути Бъчваров ще запалим казана за изваряване на ракия. В 13.30 ч. в същия ден ще започне празникът в с. Орешак, на зелените поляни на НИХЗИ, където преди повече от 25 години започва историята на този празник.

Обичани имена от българската музикална сцена ще бъдат гости на празника и ще изпълнят своите популярни песни пред публиката на Фестивала. Павел и Венци Венци и Тино - финалист от музикалното предаване „Гласът на България 2019 г.“, ще бъдат изпълнителите в музикалната вечер в Троян, посветена на младежите. Деси Добрева и Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл ще помагат за празничното настроение през следващите дни. Троянската сцена ще посрещне още „Фолклорен ансамбъл Тракия – Пловдив“, формация „Българи“, Гайдарски състав „Орфикус“, а откритата сцена отново ще е място за изява на състави от цялата страна. Националното изложение в Орешак ще посрещне гостите с големите имена Кристина Димитрова, Тони Димитрова, както и с изпълненията на Духова музика „Заедно“ и Фолклорен ансамбъл „Здравец“, Вергиния Борисова и Добромир Дишев - акустична китара, Фолклорен танцов ансамбъл Магия – гр. Ловеч и не на последно място - Общински младежки духов оркестър с мажоретки – гр. Троян. Пълната програма вече е публикувана в официалната страница на фестивала – festivalnaslivata.com.

Пъстрата Улица на занаятите ще очаква гостите с майсторски произведения на занаятите и сувенири, които остават за спомен от Фестивала. Кулинарията е задължителна част от традиционния фестивал, по време на който гостите ще могат да научат интересни, стари рецепти от Троянския край. Ще бъде разкрита и магията на традиционното изваряване на сливова ракия.

Тази година посетителите ще открият различни за техните интереси събития във фестивалните дни. На 21 септември очаквайте НД „Традиция“ да направи представяне на военен лагер от периода на Първата Световна война, а за националния празник – 22 септември, Община Троян и НД „Традиция“ организират Военно-историческа реконструкция на боевете от Добро поле и Дойран – септември 1918 г., в местността „Турлата“.

Следете за всички интересни новини и прояви в официалната интернет страница на Фестивала, както и в профила в социалната мрежа Фейсбук.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.