21 топбогаташи загубиха по над $ 1 млрд. за ден (Обзор)

https://mreja.bg/novini/21-topbogatashi-zagubiha-po-nad-1-mlrd-za-den-obzor/87442 Mreja.bg
21 топбогаташи загубиха по над $ 1 млрд. за ден (Обзор)


Заради търговската война САЩ-Китай Джеф Безос се прости с $ 3,4 млрд.

Най-богатите 500 души на Земята загубиха 2,1% от състоянието си в понеделник, след като американските пазари записаха най-големия си срив от началото на 2019 г., съобщи “Блумбърг”. Причина за краха на борсата е ескалацията на търговската война между двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай.

21 богаташи, включени в Индекса на милиардерите на “Блумбърг”, се простиха с над $ 1 милиард всеки.

Основателят на “Амазон” Джеф Безос се оказа най-губещ и се прости с $ 3,4 млрд., след като акциите на компанията му потънаха с 3,19% до $ 1765,13 за брой. Все пак той остава най-богатият човек на планетата със състояние от $ 110 млрд.

Дори и след загубата от общо $ 117 млрд., най-богатите 500 души в света продължават да притежават почти $ 5,4 трилиона, или с 11% повече спрямо началото на годината. Спадът на борсите изтри общо $ 700 млрд.

Французинът Бернард Арно, собственик на холдинга за луксозни стоки LVMH, който е най-богатият европеец, се прости с $ 3,2 млрд. от своето състояние, но въпреки това е добавил $ 26 млрд. към богатството си от началото на 2019 г. Към момента Арно притежава $ 94,6 млрд.

Съоснователят на “Фейсбук” Марк Зукърбърг губи $ 2,8 млрд. и вече притежава $ 71,1 млрд., което е с $ 19,1 млрд. повече от началото на 2019 г.

Най-богатият индиец Мукеш Амбани и Бил Гейтс отчетоха понижения от $ 2,45 и $ 2,01 млрд., докато инвеститорът Уорън Бъфет загуби $ 1,88 млрд.

Основателите на “Гугъл” Лари Пейдж и Сергей Брин се простиха с по $ 1,81 млрд. и 1,73 млрд., докато оттеглилият се основател на компютърния гигант “Оракъл” Лари Елисън загуби $ 1,87 млрд.

Спад на богатството се отчита и при част от азиатските милиардери, което пък се дължи на продължаващите 9 седмици протести в Хонконг. Общото състояние на 10-те най-богати хора там се е понижило с $ 19 млрд. от 23 юли насам.

Понеделник бе най-лошият ден за пазарите през 2019 г. Индексът “Дау Джоунс” изтри 2,9%, а S&P 500 - почти 3%. Технологичният показател “Насдак композит” отписа 3,5%.

Разпродажбите започнаха още миналата седмица, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви намерението си да наложи нови мита върху стоките, внос от Китай, на стойност $ 300 млрд., а “Фед” разочарова инвеститорите, като не даде сигнал за ново понижаване на лихвите.

Вашингтон: Пекин е валутен манипулатор

Китай е валутен манипулатор, обяви правителството на САЩ, което ще работи съвместно с Международния валутен фонд (МВФ), за да се пребори с нелоялната конкуренция от страна на Пекин. Това заяви американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс.

Китай остави курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над 10 години и обяви, че ще спре да купува селскостопански продукти от САЩ. Това разпали с още по-голяма сила търговската война между двете страни.

Народната банка на Китай предупреди, че решението на САЩ да обявят Пекин за валутен манипулатор вреди на международните правила и ще доведе до огромни последици за световните пазари.

Резкият спад на юана с 1,4% спрямо долара стана дни след като американският президент Доналд Тръмп смая финансовите пазари със заканата да наложи 10-процентни мита върху вноса на китайски стоки на стойност $ 300 млрд.

Така държавният глава на САЩ наруши краткотрайното примирие в търговската война, разстроила веригите на доставки и забавила растежа.

Народната банка на Китай обяви действията на Вашингтон за “едностранни” и “протекционистки”. Институцията увери, че Китай няма да превърне юана в оръжие в търговската война със САЩ.

За последно САЩ определиха Китай за валутен манипулатор през 1994 г. 

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.