2 дни ни делят до нови строги мерки срещу COVID-19 заради ръста на заболелите

https://mreja.bg/novini/2-dni-ni-delyat-do-novi-strogi-merki-sreshtu-covid-19-zaradi-rasta-na-zabolelite/105691 Mreja.bg
2 дни ни делят до нови строги мерки срещу COVID-19 заради ръста на заболелите


За първи път от началото на епидемията от коронавирус в България има над сто нови случая. 104 нови потвърдени случаи са били отчетени у нас през изминалото денонощие, както вече информира БЛИЦ по данни на единната система coronavirus.bg.  Предишната дата с най-много заразени беше 24 април - 91 потвърдени случая. Трето поредно денонощие броят на заразените с К-19 у нас отбелязва ръст и това е много тревожна тенденция. 

БЛИЦ припомня, че ако в рамките на три дни се задържи тенденцията за 100 новозаразени с коронавирус, това би било сигнал да се върнат някои от ограничителните мерки. Това коментира още в началото на май главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Тогава той обясни, че за де се избегне случайния фактор, в щаба са обсъждали да ползват критерия 100 случая в три последователни дни, за да се види дали има тенденция. След това, на 6 май, премиерът Бойко Борисов каза, че при над 100 нови случая на коронавирус за ден ще бъдат върнати рестриктивните мерки. Това значи, че ако в четвъртък и петък отново бъдат установени над 100 случая на заразени от К-19, вероятно ще се върви към вариант на още по-строго и повсеместно затягане на мерките. Вчера са били направени 2308 теста. Няма нови смъртни случаи, излекуваните са 41. Общо 187 пациенти с коронавирус остават в болница, 17 от тях са в интензивни отделения.

Най-много са новите потвърдени случаи в област Смолян, 41, като вероятната причина е огнището на заразата в Доспат. В столицата София те са 19, а в област Стара Загора - 15. Извънредно: Борисов обяви новите мерки заради К-19 Вчера бе решено, че се удължава с 15 дни извънредната епидемична обстановка. До края на юни се удължава извънредната епидемична обстановка. Ако се налага ще удължаваме и после, заяви премиерът Бойко Борисов на редовното заседание на Министерски съвет, след обсъждане с Националния оперативен щаб. Борисов настоя, че всичко зависи от гражданите, от народа и от нас. Той формулира трите "Д" като правило: дистанция, дисциплина и дезинфекция. Няма нови ограничителни мерки срещу разпространението на коронавирус, които да се прилагат.

Ако се стигне дотам, че вирусът обхваща цялото населено място, ще се пристъпи към неговото цялостно затваряне, предупреди здравният министър Кирил Ананиев. Ананиев изтъкна, че ще отпадне часовият диапазон за възрастните хора, защото всички се научили да спазват дистанция в магазините. Това ще стане с отделна заповед на здравния министър и не е ясно от кога. Трябва да се спазва разстоянието в магазините и хората да влизат по един или максимум по двама. Нашата политика е ясна и ние я прилагаме - където има нарушения, ще има и санкции за съответния магазин, предупреди здравният министър.

Моите заповеди остават да действат в три основни направления: временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, освен от Сърбия и Черна гора, социална и физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски, заяви Ананиев. Ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли, увери Ананиев. На закрити обществени места здравният министър препоръчва на хората да носят маски, като се спазва дистанция. Задължително остава носенето на маски в градския транспорт. Третото и последно направление са мерките, с които се въвежда временно ограничение на масовите мероприятия. Новото е, че ще се позволи на закрити места капацитетът да не е 30%, а 50%.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.