100% ефективност срещу Ковид-19 за пасивна ваксина (Подробности)

https://mreja.bg/novini/100-efektivnost-sreshtu-kovid-19-za-pasivna-vaksina-podrobnosti/107083 Mreja.bg
100% ефективност срещу Ковид-19 за пасивна ваксина (Подробности)


100% е ефективността на пасивна ваксина срещу К-19 според междинните резултати от клинично изследване. Продуктът представлява коктейл от антитела, разработен от компанията Regeneron Pharmaceuticals, предават световните осведомителни агенции.В състава му влизат два вида моноклонални антитела – касиривимаб и имдевимаб. Тези антитела са изкуствено създадени и неутрализират SARS-CoV-2. Те се свързват с шиповидния протеин, благодарение на който коронавирусът навлиза в клетката. 

През ноември миналата година препаратът получава извънредно разрешение за приложение при лечението на лека и средна форма на тежест при ковид в САЩ.

Изследванията досега показват, че препаратът е по-ефективен при назначаване в ранен стадий на заболяването при пациенти с високо вирусно натоварване, необразуващи собствени антитела.

Въпросните антитела не стимулират появата на нови мутации на коронавируса, показва друго предварително изследване на препарата, публикувано в Science.

В момента все още тече трета фаза проучване на препарата, което се провежда съвместно с Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ. То ще приключи в края на март.

Какви резултати дава препаратът до този момент?

Изпитване се провежда с 408 доброволци с висок риск от заразяване с ковид. Приблизително половината приемат препарата, а останалите са на плацебо. От 223 души от контролната група 8 развиват симптоми на ковид, при 23 е установено безсимптомно протичане на инфекцията, доказана чрез PCR тест. При нито един доброволец от приемалите препарата не се развива инфекция със симптоми, пише Puls.bg.

Положителни PCR тестове дават 10 души, като при тях е липсвало симптоматично проявление на инфекцията. Това означава, че продуктът намалява два пъти риска от заразяване. 

При заразените доброволци от плацебо групата максималното ниво на вирусно натоварване е средно 100 пъти по-високо, отколкото при приемалите антителата. Инфектираните, приемали препарата, са отделяли вируса не по-дълго от седмица. За контролната група този период е 3-4 седмици. 

Според Джордж Янкопоулос, главен научен сътрудник в Regeneron, препаратът може да се използва като пасивна ваксина с цел да се ограничи разпространението на вируса и да се намали вирусното натоварване при заразените.

Този препарат би бил от полза при хората, които все още не са ваксинирани или не са получили пълната имунизация срещу ковид, чийто организъм реагира слабо на ваксиниране или при тези, при които има противопоказания за ваксиниране. 

Продуктът е наречен REGEN-COV и се прилага инжекционно, за разлика от други подобни, които се въвеждат венозно.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.