Мрежа

Нова система за почистване на океана започна да събира пластмаса

0 215

Система за почистване на океана започна да събира пластмасови боклуци от Голямото тихоокеанско сметище след едногодишни изпитания, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

„Днес съм много горд да споделя с вас, че вече събираме пластмаса“ – каза на пресконференция в Ротердам изобретателят на системата Боян Слат.

Почистващата система може да улавя пластмаса с всякакви размери, включително и микропластмаса. Проектът, започнат през 2013 г., цели да бъдат инсталирани плаващи почистващи устройства на пет сметища, образувани от океанските течения. Първото беше поставено на най-големия остров от боклук – на около 2000 км от калифорнийския бряг.

Съоръжението се състои от две свързани извити пластмасови тръби с дължина около 600 м, които плават на повърхността на водата. Под тях има 3-метров екран. Боклукът влиза в тръбите и се събира оттам. Конструкцията беше изтеглена в открит океан през септември 2018 г., но трябваше да бъде върната на сушата, след като се оказа, че има проблеми в задържането на събраните боклуци. Те бяха отстранени и инсталацията беше върната в океана.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 31 − = 22