Мрежа

Никулден е, честит имен ден! Какво повелява традицията днес?

Днес повод да почерпят имат повече от 20 имена

0 536

Днес православната църква отбелязва голям християнски празник – Никулден. Той е посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Той е един от най-почитаните светци сред християните, а също така е покровител рибарите и на всички моряци и имащи отношение към мореплаването. Също така е патрон и на банкерите.

Светецът е роден пред 3-ти век след Новата ера в Патара, което се намира в днешна Мала Азия. Живял е праведен живот на монах, след което е избран за главен архиепископ на град Мир, намиращ се Ликийска област. Неговата кончина е през 342-ра година, а мощите му се пазят в Италия.

За него се знае, че през целия си живот е помагал на всички страдащи, невинни и на слабите. Той е използвал единствено силата на словото и вярата.

Народните поверия смятат, че светецът управлява бурите и ураганите в морето и е прието на Никулден всички плавателни съдове да акостират и да не се движат. Поверията гласят, че Свети Николай е плавал на златен кораб и винаги се е появявал при хората, които били в нужда.

Също така на днешния ден се подготвя празнична трапеза, на която задължително трябва да има риба. Събира се цялото семейство.

Източник: blitz.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 3 + 7 =