Мрежа

Напразно преименувахме държавата, ако не получим дата за преговори с ЕС

322

Като кула от карти се сриват надеждите, че Македония тази седмица ще получи дата за започване на преговори с ЕС, тъй като и след вчерашната среща между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел няма признаци за промяна на позицията на Франция, че в този момент няма място за ново разширяване на ЕС.

По всичко изглежда, че разширяването е най-малката грижа на Франция и Германия с оглед на това, че всички погледи са вперени в Брекзит и в турската офанзива в Сирия, което бе потвърдено и на съвместната пресконференция на двамата лидери.

Изглежда, че реалността полека застига и македонското правителство и въпреки оптимистичните становища правителствените функционери разбират, че Франция няма току-така да промени позицията си за разширяването. Това се потвърждава най-добре от изявлението на вицепремиера Буяр Османи.

„Все още нямаме позиция от Франция, имаме различни позиции от Франция и дилеми по отношение на въвеждането на новата методология на преговори и кога тя да бъде въведена, дали преди или след започването на преговори, така че да, оптимист съм, но все пак с големи резерви поради неизвестността, която налага тази неопределеност на Франция до последния момент“, каза Османи.

Той добави и че разбира резерираността на македонските граждани с оглед на факта, че вече 10 години получаваме препоръки и все не можем да започнем преговорите с ЕС.

Освен мълчанието на Франция, тревожно е, че през изминалата седмица България постави нови нелогични условия, за да подкрепи началото на преговорите между Македония и ЕС, което е само лоша подправка в кашата, в която се оказа нашата страна поради смелата, но безцелна въъншна политика.

Сега е сигурно, че македонското правителство го очаква силен удар и най-вероятно ще падне, ако не получим дата за начало на преговори с оглед на това, че смени името на държавата и като главна причина за това бе посочен напредъкът в европейските интеграции.

(БТА)

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.