Мрежа

На прага на сезона на вирусите, България е изправена пред нов лекарствен дефицит

Според Костов кризата ще се задълбочава все повече

0 750

Очевидно се очертават нелеки времена, предвид факта, че точно на прага на сезона на вирусите, страната ни е изправена пред нов лекарствен дефицит.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов призна за проблема и посочи, че това лесно може да бъде видяно в сайта на Агенцията по лекарствата и допълни, че списъкът там е непълен.

Той подчерта, че при някои от медикаментите проблемът е наистина сериозен, а други тепърва ще изчезват от аптечната мрежа.
Костов определи пазара на медикаменти като „ненормален“ още от 2020 година насам. Тогава е бил забелязан ръст при някои медикаменти, докато след това идва 80%-я спад в резултат на локдауна.

Освен това тази година се наблюдава изненадващ ръст на обичайните респираторни заболявания. По всяка вероятност това се дължи на сринатия имунитет заради отпадането на маските, което позволява по-лесно заразяване, посочва Костов.

Той посочи, че причините за липсата на редица медикаменти в аптечната мрежа, са не само липсващите съставки на някои от тях, а и липсата на кутии за лекарства. Така например производителите са се оплакали, че нямат капачки за стъклените шишета за сиропи за кашлица. В заключение той посочи, че 40% от медикаментите, са китайско производство.

Към днешна дата от аптеките в Германия липсват над 250 лекарства. Костов подчерта, че в скоро време този проблем ще застигне и България.
Източник: lupa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 47 = 56