Мрежа

„Монд“: Тръмп смени тона си към Турция, но вече е закъснял

1

С подписването на указ, налагащ санкции на турски министри заради офанзивата в Сирия, Доналд Тръмп смени тона си, но вече е закъснял, пише френският в. „Монд“.

Твърдата позиция на САЩ е закъсняла, след като в началото на турската офанзива Вашингтон само се задоволи да отбележи, че това е „лоша идея“ и вчера американският президент повтори в Туитър, че желае да се изтегли от региона, без да крие желанието си да се концентрира върху границата между своята страна и Мексико.

Кюрдите се страхуват от Турция далеч повече, отколкото от „Ислямска държава“, пише френският в. „Либерасион“, припомняйки, че кюрдските бойци обявиха в неделя сключването на споразумение с Дамаск, под егидата на Русия, за да се противопоставят на турската офанзива. В замяна на защитата на Дамаск, няколко градове отново ще развеят знамето на режима. Подробностите от това споразумение засега са неизвестни.

Светът се промени само за седмица, след началото на операцията на Анкара, започната благодарение на изтеглянето на САЩ. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше обещал „зона за сигурност“ на границата, за да отблъсква кюрдските сили, които Анкара смята за терористична организация. Офанзивата принуди най-малко 130 000 мирни граждани да напуснат домовете си, по данни на ООН, припомня вестникът.

По време на сирийския конфликт кюрдите бяха успели да изградят в Сирия свой де факто автономен регион, без да прекъснат изцяло контактите си с Дамаск. Днес кюрдската администрация е на път да се срути, което може да означава края на този политически проект.“Това, в което сме сигурни е, че режимът никога не е спирал да изисква пълна капитулация, без да дава нищо на кюрдите. А в момента те са много слаби, нямат средство за натиск“, според анализа на Елизабет Цурков, научен сътрудник в Института за изследване на външната политика.

„Ключовият момент, за който трябва да следим, е дали Русия ще затвори за полети въздушното пространство над Сирия. До момента Турция се ползва от отказа на САЩ да затворят въздушното пространство над кюрдските райони, за да попречи на турските въздушни удари. За да работи споразумението, Русия ще трябва да затвори въздушното пространство за тези нападения“, смята Никълъс Херас, анализатор в Центъра за нова американска сигурност. „В крайна сметка това споразумение е първият етап от един дълъг път към евентуалното интегриране на северната и източна част на Сирия в бъдеща сирийска държава, ръководена от Башар Асад“, добавя той, цитиран от „Либерасион“.

Принуждавайки кюрдите да сключат сделка с режима на Башар Асад, за да отблъснат турската офанзива, Доналд Тръмп направи истински подарък на Владимир Путин, пише британският в. „Индипендънт“.Сделката е била такава от самото начало, смята британското издание. Позволявайки навлизането на Турция, Тръмп всъщност разчистваше пътя пред Асад и Русия да си върнат контрола над Североизточна Сирия. Въпреки постоянните си приказки за провала на Барак Обама в Сирия, Тръмп току-що последва неговата политика. През 2015 г. Обама гледаше настрани, когато Русия реши да се намеси и да смаже съпротивата. Четири години по-късно сегашният президент на САЩ на практика даде на Москва разрешение да довърши кюрдите, използвайки турски сили.

Независимо дали това ви харесва или не, Русия излиза на сцената в Близкия изток като единствен авторитет при спорове и гарант за тези, които отчаяно се нуждаят от защита. Москва иска да бъде смятана за честен посредник, довел до бъдещата стабилност в Сирия. Тръмп услужливо насочи Путин към тази цел. Доктрината на американския президент сложи край на всякакво западно участие и съвпадна удобно с дългосрочната цел на руския му колега да прогони оттам американците и европейците, подчертава „Индипендънт“.

Тръмп последва инстинкта си по въпроса за Сирия. Злощастният резултат не закъсня, пише в. „Ню Йорк таймс“, подчертавайки, че мълчаливото съгласие на президента на САЩ за изпращането на турски войски на територията на Сирия доведе до клане само за една седмица.Това донесе неочаквана победа за четирима противници на Вашингтон: Москва, Техеран, Дамаск и „Ислямска държава“.

Рядко е имало случай американски президент да вземе решение, довело толкова бързо до последствия, определени от собствената му партия като катастрофални за американските съюзници и интереси. Как е било взето това решение вероятно ще бъде обсъждано в продължение на години от историци, експерти по Близкия изток и привърженици на теория на конспирацията.

Но едно е вече ясно: Тръмп пренебрегна месеци на предупреждения от своите съветници за това, което ще последва, ако се довери на инстинктите си да се изтегли от Сирия и да изостави кюрдите, отдавнашни съюзници на САЩ. Той нямаше резервен план, освен да се изтегли. Единствената изненада е колко бързо се срина всичко около президента на САЩ и неговия неопитен външнополитически екип.Драмата далеч не е приключила. Пентагонът се бори да намери правилната реакция, ако турските сили, които са съюзници на САЩ в НАТО, отново обстрелят хилядата американци, готвещи се да напуснат позициите си в Сирия. В момента те не могат да го направят, защото Турция прекъсна пътищата.

В същото време експерти на Държавния департамент и министерството на енергетиката на САЩ тихомълком разглеждат планове за изтеглянето на около 50 американски тактически ядрени оръжия, намиращи се във военновъздушната база Инджирлик, на около 400 км от сирийската граница, съобщават американски представители. В момента тези оръжия де факто са заложници на Ердоган.

Изтеглянето им от Инджирлик би означавало фактически край на съюза между САЩ и Турция. Оставянето им там обаче би означавало запазването на ядрена уязвимост, която трябваше да бъде премахната още преди години. „Мисля, че това е безпрецедентен случай – една страна с американски ядрени оръжия, разположени на нейна територия буквално обстрелва с артилерия американските войски“, посочва пред вестника Джефри Люис от Центъра за изследване в областта на разоръжаването „Джеймс Мартин“.

А от своя страна, турският президент заявява, че има собствени ядрени амбиции, подчертава в. „Ню Йорк таймс“, припомняйки изявлението на Ердоган пред свои привърженици, че не може да приеме правила, които не позволяват на Турция да притежава собствени ядрени оръжия.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.