Мрежа

Мицотакис след срещата с Цзинпин: Двустранните отношения са по-топли от всякога

0 215

„В Атина, както и в Шанхай, се констатира, че отношенията ни са по-топли от всякога“, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис след разговора си в Атина днес с китайския президент Си Цзинпин, съобщава „Катимерини“.

Това е втората среща на двамата за последната седмица след разговора им в Шанхай миналия понеделник.

Гръцкият премиер се спря на значението на 16-те междуправителствени споразумения, които ще бъдат подписани след разговорите на двете делегации. Мицотакис изтъкна китайските инвестиции в пристанището Пирея, което става важен транзитен логистичен център, приветства навлизането на китайски банки в Гърция и спомена увеличаването на туристическия поток от Китай. Гръцкият премиер съобщи, че през април следващата година ще направи ново посещение в Китай, предаде БТА.

От своя страна президентът на Китай определи китайските инвестиции в пристанището Пирея като „най-големия проект от инициативата „Един пояс, един път“. Си Цзинпин съобщи още, че стокообменът между двете страни е нараснал 2,5 пъти в сравнение с миналата година.

„Китай и Гърция са по същината си партньори в създаването на „Един пояс, един път“. Тази инициатива трябва да бъде укрепена с по-нататъшното развитие на страната ви. Ние очакваме да бъдат реализирани партньорства в много области и искаме да укрепим транзитната роля на Пирея и да засилим капацитета на високоскоростната комуникационна линия по суша и море Китай – Европа“, каза президентът Си.

Следобяд Си Цзинпин и Мицотакис ще посетят съоръженията на китайската компания Коско (Cosco) на контейнерния терминал на пристанището в Пирея.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 28 − 25 =