Мрежа

Машина на времето: 18.12.2012 г. Умря народният артист Георги Калоянчев

429

“Отиде си спокоен. Умиротворен. Накрая страдаше, но точно в този ден сякаш Господ се смили над него. Ня-маше болки, нямаше мъки, нямаше страдания. Просто угасна.”

Това споделиха близки на великия Георги Калоянчев, който си отиде на 87 г. Актьорът издъхнал в ранния следобед у дома. Вдигнал висока температура и не се чувствал добре.

“Извикахме лекар. Чакаме го да дойде. От дни поддържа тази температура. Има хрипове високо в гърлото, но лекарите не смятат, че това е пневмония. Да. Страхувам се. Не е добре!” Това заяви съпругата на Калоянчев Валя пред репортер на “24 часа”, който го потърси за коледно интервю. Уви, минути след този разговор той вече е бил на небето. Лекарите дошли само за да констатират смъртта му…

Актьорът страдал от различни болежки от известно време. Дори се заговори, че има най-лошата диагноза. Той самият признаваше само едно – доста трудно му е да ходи.

Паднал лошо в къщата им в Банкя преди време. Викал, викал, нямало как да го чуят – такава е архитектурата на вилата, че просто в хола, където е телевизорът, нищо не се чува.

Накрая го видели паднал на пода. Оттогава ползвал проходилка, за да се придвижва. Много се уплашил. Но никога не се е предавал.

Винаги с чувство за хумор, винаги готов да разкаже поредната весела история. “Животът е така устроен, че все някога се разделяме с тези, които обичаме и ценим. За Калоянчев сякаш не мога или не искам да повярвам, че ще се разминем в различни вселенски пространства”, каза Стефан Данаилов.

“Георги Калоянчев е актьорът НАЙ на България. Най-талантливият, най-големият, най-великият“, каза колегата му от Сатиричния театър Славчо Пеев.

Политици, министри, депутати изпратиха съболезнователни писма и телеграми на близките на актьора. “Изиграл едни от най-запомнящите се роли на сцената, в живота Калата остана себе си до края. Велик актьор, истински приятел и достоен човек, той винаги успяваше да докосне дълбоко публиката и събеседниците си, като изпълваше с емоция всяка своя дума и жест”, написа в съболезнователен адрес до семейството на Калоянчев премиерът Бойко Борисов.

Министърът на културата Вежди Рашидов оцени така таланта навеликия артист: “Безкрайно тъгувам от загубата на обичания от всички нас неповторим, уникален българскид талант Георги Калоянчев. Голямото сърце на един истински и целеустремен театрален гений, който караше хората около себе си да стават по-искрени и по-добри, престана да бие. Калата, както по-близките, но и всичките му почитатели го знаех-

ме, имаше силно гражданско чувство и ярка лична позиция. Той бе единственият владетел на Сатирата, който изкара повече от половин век в едноименния театър, чийто съосновател бе. За тези над 50 години популярността му растеше и растеше и само една Стоянка Мутафова съумяваше да тича с неговото темпо.

Благодарение на таланта си Калата превръщаше дните от живота в необикновени мигове – понякога тъжни, понякога – весели, но винаги пълни с любов и себераздаване.”

В родния град на Калоянчев, Бургас, кметът Димитър Николов прекъсна сесията на Общинския съвет и обяви едноминутно мълчание.

С откъс от пиесата “Дървеница”, която се играе в Сатирата, Калоянчев дебютира в телевизията. От първите си снимки там Калата обичаше да разказва веселата история – как си направил шега с Лео Конфорти.

Поставя няколко патрона в един от ботушите на Конфорти. Той вдига врява, а режисьорът Неделчо Чернев крещи, силно заеквайки:

“Кой ги с-сложи? Ще го убия т-този…”

“Аз бе, Неделчо“, признава си тихо Георги Калоянчев.

“А, ти ли си, Кала? Карай! Няма страшно…”

Големият български актьор е увековечен с бронзова статуя в родния си град Бургас. Парите за монумента бяха събрани след мащабна благотворителна кампания.

Изградената от 150 килограма бронз фигура на Георги Калоянчев се издига на височина 1, 80 метра.

Скулптурата е поставена пред входа на Летния театър. Неин съсед е друг голям актьор и бургазлия – Апостол Карамитев.

Двамата играят заедно във филмите “Утро над родината”, “Наша земя”, “Любимец 13”, “Специалист по всичко и др.

„Те много често са били заедно в различни роли и сега отново са заедно тук, на входа на Летния театър в Бургас”, каза тогава зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

Авторът на монумента проф. Георги Чапкънов е увековечил Калата в костюм, със свалена театрална маска в едната ръка, а другата – поставена на гърдите в знак на поклон, любов и благодарност към публиката.

За актьорите от бургаския театър Калоянчев е икона на българското кино

Последното незабравимо завръщане на Калоянчев в родния Бургас е на празника на града през 2009 година. Три години по-късно той си отиде от този свят. Днес, когато щеше да навърши 90 години, Калата отново се върна към корените си…този път, за да остане завинаги.

В живота си Калоянчев получи съвсем заслужено всички възможни актьорски отличия, звания и признания – заслужил артист, народен артист, орден “Кирил и Методий” и трите степени, “1300 години България” Наградата на София, “Икар” за цялостно творчество…

В Сатиричния театър има стол с неговото име. До него сега ще седне и Стоянка Мутафова.

През август 2015 г. откриха

паметник на Калата в Бургас

Първата награда, която получава в Сатиричния театър, е за ролята му на Делчо Малчев в пиесата “Тайни” на Петър Славински.

Режисурата е на Боян Дановски, който хич не се обича с актьора Георги Стаматов. На едно от обсъжданията на пиесата Стаматов кара Калоянчев да признае, чесам си е изградил образа в пиесата, Дановски не му е помогнал с нищо. Актьорът отказва да признае такова нещо. “И тогава Стаматов като ми хвърли един бой – разказваше Калоянчев, -ама бой, ти казвам! Бой! Не мога да уцеля вратата, за да избягам…”

Всичко това става в репетиционната зала наНародния театър.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.