Мрежа

Мартин Скорсезе: Филмите на „Марвел“ са лишени от индивидуална визия

536

Ново изявление на Скорсезе срещу студиата „Марвел“ възобнови полемика, която разделя Холивуд на професионалисти във филмовия сектор срещу зрители – дали супергеройските филми са кинотворби или продукти за широко потребление, създадени в съответствие с индустриални методи, предаде Франс прес.

В началото на октомври 76-годишният режисьор заяви, че пълнометражните филми на „Марвел“ не са кино. Тази седмица в „Ню Йорк таймс“ той отбеляза, че според него в големите продукции на „Марвел“ липсват елементи, с които се отличава изкуството в даден филм – разкриване на нещо, мистерия, свързана с емоции истинска опасност, предава БТА.

„Не се поемат рискове – поясни той. – Филмите на „Марвел“, които събраха над 22 милиарда долара приходи в световния бокс-офис от излизането на „Железният човек“ през 2008 г., се модифицират и преработват наново, докато станат готови за консумация. Лишени са от нещо, което е от съществено значение за киното – индивидуална визия.“

Други професионалисти в сектора, като Франсис Форд Копола, Кен Лоуч, Фернандо Мейрелеш, подкрепиха Скорсезе. Кинокритици също го подкрепиха, но тези нападки съвсем не са убедителни за всички професионалисти в сектора. Някои експерти в Холивуд се питат как Скорсезе може да претендира да дефинира сам творческите критерии за филм, при положение че не е гледал филми на „Марвел“, макар че, по думите му, се е опитал да го стори.

„Не може с лека ръка да зачеркнете цял филмов жанр, без да сте гледали свързаните с него продукции“, каза отличеният с „Оскар“ продуцент Том Нънан, който е и преподавател в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. „Хората се тревожат, когато настъпва неудобна за тях промяна – допълни той, имайки предвид 70-те години на миналия век, когато „Челюсти“ и „Междузвездни войни“ постигнаха впечатляващ успех. – Никой обаче не се е осмелил да каже, че „Челюсти“ и „Междузвездни войни“ не са кино.“

Според Боб Айгър, изпълнителен директор на компанията „Дисни“, която е собственик на студиата „Марвел“, коментарите на Скорсезе са неуважителни към хората, които са работили над техните филми. „Гледалите филм, продуциран от „Марвел“, е невъзможно да направят подобно изказване“, увери той.

„Няма един-единствен начин за създаване на изкуство“, уточни актрисата Натали Портман, която се е снимала във филмовата поредица „Тор“ на „Марвел“.

В социалните мрежи хиляди фенове защитиха филмите на „Марвел“, представяйки Скорсезе като ароганетен представител на филмовия елит.

„Това е реакция на старата гвардия в Холивуд – заключи експертът Джийн Дел Векио от Южнокалифорнийския университет. – Вкусовете на зрителите се разнообразиха, включвайки научна фантастика, фентъзи, докато естаблишмънтът в Холивуд се затвори в себе си.“

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.