Мрежа

Магистрати не защитиха правото на личен живот в руската столица

0 536

Отказът на руски съд да признае за незаконна системата за разпознаване на лица в Москва оставя незащитено правото на личен живот и анонимност, пише „Ведомости“.

Вчера московски магистрати отхвърлиха иска на Альона Попова, глобена за провеждане на единичен протест въз основа на данни от видеонаблюдение. С иска си срещу руското вътрешно министерство и столичното кметство тя настояваше да се забрани разпознаването на лица от градските системи за наблюдение.

Представителка на московските местни власти заяви в съда, че градът има нужда от системата, не за да следи гражданите, а „за да вижда дали има преспи сняг край входовете“ и „препълнени кофи за боклук“, пише вестникът, цитиран от БТА.

И властите, и силовите структури обаче неведнъж са заявявали, че мащабната мрежа от видеокамери в Москва ще се използва и за разкриване на престъпления, и за контрол върху масовите прояви.

Руският закон за личните данни предвижда изключения, които теоретично дават възможност системата да се използва и за следене на конкретни хора, посочва „Ведомости“, цитиран от Би Би Си.

„Вниманието на московските градски власти към проблемите на сигурността е обяснимо, както и тревогата на гражданите дали са защитени техните права и свободи“. Но „лукавите обяснения на кметството“ едва ли ще задоволят хората, „още повече че руските закони дават възможност за злоупотреби“, смята изданието.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 8 = 1