Мрежа

Кремъл: Санкциите на САЩ за „Северен поток-2“ нарушават международното право

0 215

Санкциите на САЩ по отношение на газопровода „Северен поток-2“ нарушават международното право, твърди Дмитирий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, пише московското издание “Коммерсантъ”.

Той заяви това по време на брифинг в Москва.

„Москва не одобрява такива действия, нито пък Европа, те не се харесват и на Берлин и Париж“, каза Песков пред журналистите. Той добави, че такива действия от страна на Вашингтон представляват нарушения на международното право, „което е идеален пример за недобросъвестна конкуренция и разпространяване на изкуственото господство на европейските пазари“. Според него това води освен всичко друго и до налагането на по-скъпи и неконкурентни продукти на европейските потребители, в случая „по-скъп природен газ“.

Песков още заяви, че санкциите няма да спрат изграждането на газопровода.

„Изхождаме от факта, че този проект ще бъде завършен“, каза той, цитиран от „Фокус“.

По-рано американски източници в Белия дом заявиха пред местните медии, че САЩ няма да могат да окажат влияние върху строителството на газопровода „Северен поток-2“. Според един от тях Вашингтон обаче ще се опита да повлияе и на други енергийни проекти в Русия.

По-рано Сенатът на САЩ одобри законопроект за бюджета на фискалната 2020 г., който предвижда и санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Сенаторите обосноваха решението си с опит за „защита на европейската енергийна сигурност“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 15 + = 18